13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
«ХРАМ. Українська самоідентифікація»: 20 квітня у Києві почнеться виставка розписів
«ХРАМ. Українська самоідентифікація»: 20 квітня у Києві почнеться виставка розписів

«ХРАМ. Українська самоідентифікація»: 20 квітня у Києві почнеться виставка розписів

«У 2015 році Анатолій Криволап разом з Ігорем Ступаченко приймають несподіване, а для мене сенсаційне рішення – створити розписи для церкви Покрова. Я спостерігав за роботою з самого початку. Але в тісних приміщеннях художнього комбінату неможливо було осягнути цей величезний масштаб. Це понад тисячуквадратних метрів», - розповідає куратор проєкту Юрій Комельков.

У 2019 році, продовжує він, виставка у залі галереї «Лавра» мала шалений успіх, це була велика сучасна абсолютно авангардна робота на сакральну тему. Як пояснює куратор, це вдалося завдяки технології Ступаченка і кольоровій математиці Криволапа, вони забезпечили синергію художників, що працюють у різних напрямках. Так, констатує він, і створили першу частину розписів.

Але 24 лютого 2022 року, продовжує куратор, прийшла війна і село Липівка опинилося під російською окупацією, храм став бомбосховищем, а на території церкви йшли бої. За його словами, церкву розстріляли, дуже пошкоджена баня, де вже змонтували розписи: пантократор посічений уламками, серафими залишилися без крил, архангелам повиривало груди. Водночас художники додає куратор, залишили розписи саме такими, це буде приклад і свідчення варварства росіян.

«Але війна не зупинила роботу художників. Разом з Богданом Батрухом прийняте спільне рішення завершити розписи. Це насправді чудо, яке відбувається під час війни! І ми вирішили виставити другу, останню частину розписів разом з розписаним макетом храму. В експозицію проєкту я включив фотовиставку, присвячена розстрілу церкви» - зазначає Юрій Комельков.

Виставка працюватиме у період із 20 квітня до 25 червня, галерея працює з вівторка по неділю з 12:00 по 18:00, адреса - Лаврський провулок, 7.

Источник материала
Поделиться сюжетом