Штучний інтелект покращив якість зображення чорної діри
Штучний інтелект покращив якість зображення чорної діри

Штучний інтелект покращив якість зображення чорної діри

Надмасивна чорна діра перебуває на відстані 55 мільйонів світлових років від Землі і має масу, еквівалентну шести з половиною мільярдам Сонців.

Штучний інтелект допоміг вченим покращити фото чорної діри у галактиці Messier 87 (M87). Про це повідомляє Space.

Зображення чорної діри M87*, розташованої за 55 мільйонів світлових років від Землі, було зроблено телескопом Event Horizon (EHT) у 2019 році. Дані для створення зображення були зібрані протягом кількох днів у 2017 році.

Якщо на першому фото чорної діри можна було побачити “вогняний пончик”, то після обробки можна побачити тонку “золоту каблучку”. Тим самим завдяки новій технології ШІ – РRIMO, переосмислення цього зображення допоможе вченим краще зрозуміти її характеристики, а також поширити ці знання на чорну діру, розташовану в центрі нашої галактики – Чумацького Шляху.

Як повідомляють у Принстонському університеті, PRIMO навчали на 30 тисячах високоякісних зображень “космічних титанів”, які живляться газом.

Зображення, отримане після обробки, узгоджується з даними EHT та теоретичними моделями чорної діри.

Ці моделі пояснюють, що яскраве кільце, видиме на цих зображеннях M87*, є результатом того, що газ розганяється до світлових швидкостей під впливом неймовірного гравітаційного впливу чорної діри. Це змушує газ нагріватися і світитися, оскільки він рухається навколо поверхні, що затримує світло, яка утворює зовнішню межу чорної діри, що називається горизонтом подій.

 space.com

Раніше повідомлялося, що астрономи з Великої Британії виявили надмасивну чорну діру, маса якої приблизно в 33 мільярди разів перевищує масу Сонця.



Теги по теме
фото Космос ученые
Источник материала
loader
loader