19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Яна Брензей: «Медіакомпанії відповідальні за формування образу ветерана та ветеранки»
Яна Брензей: «Медіакомпанії відповідальні за формування образу ветерана та ветеранки»

Яна Брензей: «Медіакомпанії відповідальні за формування образу ветерана та ветеранки»

Дискусія про майбутнє ветеранського руху відбулася в рамках спеціальної події публічної платформи «Український жіночий конгрес», яку присвятили участі жінок у секторах оборони та безпеки країни.

Модераторка спеціальної події, журналістка Яна Брензей резюмувала дискусію про майбутнє ветеранського руху тезою про відповідальність медіа за правильне розуміння суспільством спільноти ветеранів.

«На жаль, у попередні роки та до 2014 року в Україні склався образ ветерана як проблеми для суспільства. Ніби це людина травмована, їй весь час щось треба, якісь пільги. Або навпаки: людина, яку тільки треба жаліти. Задача медіа і суспільства — формувати образ ветерана як людини з великим життєвим досвідом, яка готова ним ділитися», — сказала Яна Брензей.

Учасниця дискусії міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна закликала медіа підтримати інформаційно переможців конкурсу ініціатив ветеранів-підприємців і представників і представниць України в міжнародних змаганнях ветеранів «Ігри нескорених» (Invictus Games).

«Ми хочемо, щоби медіа це показували. Це не паркетні люди: це люди, які пройшли багато випробувань, але перемогли та зарекомендували себе. Це не приклади просто героїзму: це приклади людей, які стикнулися з викликом, віддали обороні держави своє здоров’я, але після цього змогли піднятися. Потрібно цими прикладами мотивувати інших», — сказала Юлія Лапутіна.

Заступниця директорки громадської організації «Жіночий ветеранський рух» Катерина Приймак додала, що варто пильнувати мовлення у спілкуванні з ветеранами. «Ми часто говоримо так, ніби в усіх ветеранів проблеми. Посттравматичний стресовий розлад чи складнощі адаптації далеко не в усіх. Це важливо», — пояснила вона.

На заході також дискутували про впровадження стандартів НАТО та дієву участь жінок у секторі безпеки та оборони та досвід українських жінок для оновлення політик НАТО. В обговореннях взяли участь заступниця міністра оборони України Ганна Маляр, заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко, директорка Центру документації НАТО в Україні Вінета Кляйне, голова ГО «Асоціація жінок-юристок ЮрФем» Христина Кіт, державний секретар Міністерства внутрішніх справ України Інна Ящук, посол Великобританії в Україні Мелінда Сіммонз, народна депутатка України та засновниця ініціативи Arm Women Now Ірина Никорак, директор «Національного демократичного інституту Україна» Марчін Валецкі та інші. Запис події можна переглянути тут.

«Детектор медіа» також стежив за створенням Українського ветеранського фонду. Нині він працює, зокрема провів конкурс для ветеранів-підприємців, організував групи горювання для людей, які втратили близьких, а також виділяв кошти громадським організаціям, які надають послуги ветеранам і співпрацюють з ними. За пів року на гарячу лінію фонду зателефонували сім тисяч разів.

Ми також писали, як розгортався адвокаційний проєкт «Невидимий батальйон», чому саботують впровадження гендерної рівності в армії і як українські ЗМІ висвітлюють сексуальні домагання у військовій сфері.

Читайте також
Катерина Приймак, «Жіночий ветеранський рух»: «Вдячність ветеранам має виражатися в проактивних можливостях для соціальної реабілітації, а не пільгах»
«Робота для ветерана є!» — колишнім військовим допомагатимуть знайти цивільну роботу
Український ветеранський фонд організовує групи горювання для людей, які втратили близьких
Сім тисяч дзвінків надійшло на гарячу лінію Українського ветеранського фонду за пів року роботи
Ветерани-підприємці отримали 20 мільйонів гривень на розвиток бізнесу
Ветеранам-підприємцям відшкодовують вартість генераторів
У столиці створять центр підтримки ветеранів «Київ мілітарі хаб»
Український ветеранський фонд відшкодовує купівлю генераторів для ветеранського бізнесу
Ветеранам та їхнім сім'ям пропонують навчальні стипендії до 500$
Український ветеранський фонд фінансуватиме ГО, які надають послуги та співпрацюють із ветеранами
Гаряча лінія від Українського ветеранського фонду змінила номер
Артем Денисов, Veteran Hub: «Після повномасштабного вторгнення вся Україна стала країною ветеранів»
Cпівзасновниця «Жіночого ветеранського руху» Юлія Кіріллова: «Важливо говорити про перемоги, але не потрібно забувати про допомогу»
Мінветеранів планує створити Український ветеранський фонд. Триває громадське обговорення проєкту
Теги по теме
война
Источник материала
Поделиться сюжетом