Білорус, засуджений за карикатуру на Лукашенка, раптово помер у в’язниці
Білорус, засуджений за карикатуру на Лукашенка, раптово помер у в’язниці

Білорус, засуджений за карикатуру на Лукашенка, раптово помер у в’язниці

У неділю, 7 травня, у виправній колонії №3 у Вітебській області Білорусі помер 61-річний ув’язнений Микола Клімович. Він відбував покарання за публікацію карикатури на самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. Про це повідомили у Центр захисту прав людини «Вясна», не уточнюючи причину смерті.

Білоруський блогер та активіст мав інвалідність ІІ групи через хворобу серця. Чоловіка звинуватили в образі Олександра Лукашенка за сатиричне зображення, яке Клімович розмістив у соціальних мережах, та засудили за ст. 368 КК РБ на рік позбавлення волі.

Вирок 28 лютого 2023 року ухвалив суддя Андрій Бачило на вимогу прокурора Іллі Гузаревича. Чоловіка затримали у залі суду, оскільки він був на волі до винесення вироку.

«Із болем дізнались, що політв’язень Микола Клімович помер у колонії», – відреагувала у Twitter білоруська опозиціонерка в еміграції Світлана Тіхановська. «Якщо екстрена медична допомога не потрапить до інших політв'язнів, помруть ще більше», – додала вона.

Видання «Медіазона» повідомляє, що на їхній телефонний дзвінок у Вітебській колонії, де відбував покарання Клімович, відповів черговий, який заявив, що жодної інформації по телефону надати не може. Однак сказав, що родичі «можуть звернутися письмово» і тоді їм буде надано відповідь.

Источник материала
loader
loader