Хто керуватиме Одесою, якщо суд усуне Труханова: у міськраді не згодні з намірами Банкової
Хто керуватиме Одесою, якщо суд усуне Труханова: у міськраді не згодні з намірами Банкової

Хто керуватиме Одесою, якщо суд усуне Труханова: у міськраді не згодні з намірами Банкової

Хто керуватиме Одесою, якщо суд усуне Труханова: у міськраді не згодні з намірами Банкової

Труханов може втратити посаду через підозру в організації корупційної схеми при купівлі заводу «Краян».

У разі усунення Геннадія Труханова з посади мера Одеси в місті можуть запровадити військову адміністрацію: джерела в Офісі президента підтвердили такі наміри редактору відділу політики Інні Ведерниковій, про що вона пише в статті «Чи управлятиме Труханов Одесою після того, як вийшов із СІЗО?»

«Якщо суд усуне Труханова з посади, офіс піде на військову адміністрацію», - уточнило джерело в ОПУ.

Проте згідно із ч. 3 ст. 50 закону «Про місцеве самоврядування в Україні», у випадку, передбаченому ч. 1 ст. 42, повноваження сільського, селищного, міського голови здійснює секретар ради. Про дієздатність такого варіанту свідчить досвід нинішнього мера Харкова Ігоря Терехова, коли він виконував обов'язки померлого мера Геннадія Кернеса. Хоча у випадку з Одесою такою компромісною фігурою навряд чи стане ексректор Одеського національного університету ім. Мечнікова Ігор Коваль. Хоч і пройшов за списком «Слуги народу».

Тому, у зв'язку з чинним військовим станом, Банкова цілком законно (ч. 2. ст. 4 закону про правовий режим військового стану) може скористатися ситуацією, щоб запровадити в Одесі військову адміністрацію.

При цьому деякі представники місцевої влади в Одесі не погоджуються з такими намірами Центру.

«Ми влаштуємо кипіш – мало не здасться. Жодних підстав вводити військову адміністрацію у місті немає. У нас нормально працює міська рада, є затверджені віцемери. Та й військова ситуація нормальна. Одеса - глибокий тил, який хіба іноді злегка обстрілюють. Слухайте, у Харкові, який зовсім поруч із лінією фронту, який намагаються стерти з лиця землі, є нормальний мер та міськрада. Жодної військової адміністрації там не створили. Який сенс робити це в Одесі?» - сказав один із місцевих депутатів на умовах анонімності виданню «Думська».

Джерела ZN.UA не виключають, що для усунення Труханова з посади Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) може подати клопотання за ст. 154–158 КПК.

«Навіть якщо суд задовольнить умовне клопотання прокурорів САП, в Одесі є сформований виконком, є заступники плюс робоча місцева рада. І немає жодних підстав вводити військову адміністрацію, на що, звісно, претендуватиме Офіс президента», - сказав у коментарі ZN.UA  мер одного з міст на умовах анонімності.

Труханова арештували 4 травня за підозрою в організації корупційної схеми при купівлі Одеською міською радою збанкрутілого заводу «Краян» у 2016 році. Слідчі вважають, що мер незаконно привласнив понад 90 млн грн. 5 травня Труханов вийшов із СІЗО під заставу 13.4 млн грн, яку вніс за нього депутат промерської фракції "Довіряй ділам" Дмитро Танцюра.

Источник материала
Поделиться сюжетом