Гривня до долара продовжує зміцнюватися: що буде з цінами на продукти, товари та паливо
Гривня до долара продовжує зміцнюватися: що буде з цінами на продукти, товари та паливо

Гривня до долара продовжує зміцнюватися: що буде з цінами на продукти, товари та паливо

З вересня 2022 року українська національна валюта зросла щодо долара США на 11,6% з 43 до 38 гривень. Надалі, завдяки міжнародній фінансовій підтримці України, інфляція сповільнюватиметься. Водночас, вважають експерти, ціни на товари та послуги не будуть падати.

Про це пише ubr.ua.

Так, фінансова підтримка країн-союзників та міжнародних організацій-партнерів дозволяє гривні залишатися міцною. Крім того, національна валюта мала стійкий курс до повномасштабної війни, тому попит на готівкову іноземну валюту вже кілька років утримується на низькому рівні.

За підсумками 2022 року показник інфляції досяг 26,6%, що виявилося нижчим за очікувані 30%.Крім того, у Нацбанку очікують, що інфляція у 2023 році ще більше сповільниться.

"Ми вважаємо, що в Україні ціни падати не будуть. Якби були зрозумілі терміни, то тактика поведінки бізнесу була б іншою, і багато хто міг би "працювати в нуль" або з мінімальним прибутком, розуміючи, що всім зараз нелегко, але ми на шляхи до відновлення", - пояснив аналітик компанії "Центр біржових технологій" Максим Орищак.

Він зазначив, що через те, що терміни незрозумілі, невідомі та необхідні обсяги фінансових запасів. Крім того, на ціни в Україні тиснутиме і потенційне зростання цін на енергоресурси.

З цією думкою солідарний і координатор експертних груп Економічної експертної платформи Олег Гетьман. Зростання цін на нафту та нафтопродукти на світовому ринку він назвав основним чинником впливу на ціни в Україні.

"Якщо істотно зросте вартість того ж палива, воно спричинить зростання цін на 5-10%. Це може бути така "міна". Через підвищення цін на нафту, які, на жаль, рухаються зараз вгору. Якщо нафта знову досягне". 100 доларів за барель, то це потягне вгору на 3-4-5 грн ціни на пальне Плюс повернення акцизу - ще на 3-4-5 грн І ці 10 грн подорожчання пального вже можуть вплинути на логістику, на споживчі товари , зокрема на продовольство", – резюмував експерт.

Раніше ми повідомляли, що ціни на продукти до літа здивують українців. Експерти спрогнозували, що подешевшає, а що може подорожчати.

Теги по теме
курс валют курс доллара
Источник материала
Поделиться сюжетом