5 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
На Прикарпатті презентували копію волохатого носорога, який жив 40 тисяч років тому
На Прикарпатті презентували копію волохатого носорога, який жив 40 тисяч років тому

На Прикарпатті презентували копію волохатого носорога, який жив 40 тисяч років тому

У неділю, 14 травня, в Парку історії Землі, що в селі Підгір'я на Івано-Франківщині відкрили нову унікальну локацію - "Музей цивілізації", який охоплює період від неоліту до історії майбутнього. Тут є дев'ять цікавих тем, які ведуть від історії наших предків і аж до історії майбутнього. Та основним експонатом є ексклюзивна, єдина копія в Україні волохатого носорога, який жив на теренах передгір’я Карпат понад 40 000 років тому. Про це йдеться на Facebook-сторінці Парку.

Як розповіла KP.UA представниця Парку історії Землі Юлія Поясик, волохатого носорога знайшли науковці в 1929 році у селі Старуня, що неподалік. Оскільки тоді Україна була під владою Польщі, його забрали до Кракова, у Природничий музей. Там він зберігається донині.

- Ми розробили точну копію і вона - перша в Україні. За кордоном, у найвідоміших музеях світу теж є такі копії цього носорога, - розповідає Юлія. - Це гіпсовий злиток. Відвідувачі можуть подивитися на нього, прочитати інформацію.

Унікальність цього волохатого носорога у тому, що археологи знайшли не кістки, а цілу тушу. Вона законсервувалася у нафті та інших речовинах.

- Там, де його знайшли, було озокеритове родовище. Саме воно й зробило свою справу, що тіло наче забальзамувалося, - каже музейниця.

Копію волохатого носорога часів льодовикового періоду презентували у тій же формі, в якій його знайшли науковці - догори ногами. А також тут є екскурсовод, який розповість про історичну цінність цієї знахідки.

Чернігівський обласний історичний музей імені В. Тарновського раніше несподівано поповнився для всіхунікальним експонатом часів Другої світової війни. Це чудово збережені коробки, у яких 1945 року у СРСР завозили американські консерви за програмою ленд-лізу.

Фото
Фото
15 Травня10:53
Теги по теме
История
Источник материала
Поделиться сюжетом