ФСБ вербує бойовиків ІДІЛ та відправляє їх "агентами" у ЗСУ – розслідування Meduza
ФСБ вербує бойовиків ІДІЛ та відправляє їх "агентами" у ЗСУ – розслідування Meduza

ФСБ вербує бойовиків ІДІЛ та відправляє їх "агентами" у ЗСУ – розслідування Meduza

Федеральна служба безпеки Росії вербує колишніх бойовиків "Ісламської держави" та "Кавказького емірату", намагаючись впроваджувати їх у чеченські угруповання та кримськотатарські батальйони, що воюють на боці Збройних Сил України. Про це йдеться у розслідуванні журналістів російського опозиційного видання Медуза.

Спецкори видання поспілкувалися з ексбойовиком ІДІЛ, який розповів їм, як у 2019 році, після звільнення з колонії, з ним зв'язався співробітник російської ФСБ.

За словами чоловіка, спочатку росіянин ставив йому різні запитання, а згодом – перейшов до вимог.

Співрозмовник Медузи заявив, що начебто не хотів ділитися інформацією та втік з країни. Він розповів журналістам, що "среди мусульман, уехавших из России в Украину, разговоры о вербовке спецслужбами идут постоянно".

З авторами розслідування також зв'язався колишній бойовик військової джихадської організації Кавказький емірат. 

За його словами, він начебто хотів вступити до лав терористичної групи Вагнера і здатися у полон до ЗСУ, проте у в'язниці отримав пропозицію працювати на ФСБ.

"ФСБ хотела свое кино. Грязную работу: убирать (убивать, – ред.) кого надо, разведывать. Украина — сперва. Отправили бы как одиночку. Но таких одиночек у них много", – сказав він.

У розслідувані йдеться про те, що третього співрозмовника журналістів, ексбойовика ІДІЛ, у 2019 році завербували у ФСБ та доручили впровадитися у чеченські угрупування та кримськотатарські батальйони, що воювали на боці ЗСУ.

Він показав Медузі інструкції, які йому написали у ФСБ, розповів, як психологи спецслужби готували його до відрядження, і зізнався, що двічі отримував замовлення на вбивство людей за кордоном.

Пізніше, 25 березня 2022 року, агента відправили у Туреччину – з’ясовувати, "кто что готовит против России", та збирати будь-які дані про Україну.

  • 28 листопада 2022 року голова МЗС Естонії Урмас Рейнсалу заявив, що Європа має застосувати до ПВК Вагнера такий самий підхід, як до терористичної організації ІДІЛ.

Теги по теме
война
Источник материала
loader
loader