Птах Фенікс Одещини: як фламінго на «Тузловських лиманах» надихають на перемогу
Птах Фенікс Одещини: як фламінго на «Тузловських лиманах» надихають на перемогу

Птах Фенікс Одещини: як фламінго на «Тузловських лиманах» надихають на перемогу

Нещодавно у Національному природному парку «Тузловські лимани» Одеської області з'явилися рожеві фламінго. Екзотичні птахи подорожують усіма 13 лиманами парку в пошуках їжі. Тут фламінго харчуються мотилем і тримаються ближче до заповідних озер.

Біолог Іван Русєв навіть порівнює цих птахів із Феніксами.

"І ось такий метафоричний Фенікс із червоно-чорними крилами сьогодні, 24.04.23, знову, за кілька місяців, прилетів (ці птахи були в Національному природному парку "Тузловські лимани" у грудні 2022 р.). Спочатку з'явилися 35 птахів, потім прилетіли ще й ще".

Іван Русєв. Фото: ФБ

Іван Русєв не випадково порівнює їх із птахом Фенікс. За його словами, «фламінго надають екосистемам парку велику енергетику. І на Азово-Чорноморському маршруті прольоту ці птахи понесуть її заради перемоги над ворогом. Зараз, як ніколи, витонченої форми птахи, як і інші птахи, рослини, води, світанки – усе на всіх фронтах - своєю потужною та позитивною енергетикою допомагають українцям у боротьбі з орками».

KP.UA поговорила із доктором біологічних наук, начальником науково-дослідного відділу Національного природного парку «Тузловські лимани» Іваном Русєвим, щоб дізнатися, чи надовго фламінго в Тузловських лиманах, звідки береться рожевий колір їхнього оперення, як відновлюється природа парку, що зараз із дельфінами, які гинули тут через війну.

Фламінго можуть формувати у нас гніздові колонії

- Іване, розкажіть, звідки прилітають фламінго і чи надовго вони затримуються на лиманах?

– Фламінго почали до нас прилітати кілька років тому, ще до війни. Причому це було взимку. Залетіли, зупинилися тут на тиждень - і полетіли.

Фламінго з'являлися то тут, то там, зупинялися на Дунаї, прилітали на Тузловські лимани Одеської області. Тоді їх було 50-60 особин.

Цього року вони почали з'являтися набагато частіше та у більшій кількості. Нещодавно нарахували 210 особин. Можна сказати, фламінго вже мешкають на різних відрізках наших 13 лиманів біля Чорного моря.

Така тенденція появи цих птахів останніми тижнями говорить про те, що фламінго активно шукають місця для гніздування і незабаром можуть почати формувати гніздові колонії.

Наразі на "Тузловських лиманах" біологи нарахували 210 особин. Фото: facebook.com/Руслан Лупашко

- Звідки вони прилітають?

- Швидше за все, фламінго прилітають із Туреччини та Болгарії. У Болгарії ці птахи вже кілька років цілий рік живуть біля міста Бургас. Цього року вони почали гніздитись на Атанасівському озері - вперше тут.

Якщо вони почали шукати для себе привабливі ділянки в районі лиману, є шанс, що вони зможуть гніздитися у нас найближчим часом або наступного року.

- Чудова новина!

– Проте є невелика проблема. У нас на лиманах склалася екологічна криза. Ми не можемо відкрити водообмін між морем та Тузловськими лиманами – лимани починають висихати. А там, де лимани висихають, острівці стають доступними для наземних хижаків, які становлять небезпеку для фламінго.

Через проблеми з водообміном між морем та лиманами земля пересихає. Фото: facebook.com/rusevivan

- А чому почали висихати лимани?

– Нам категорично заборонили налагодити водообмін між Чорним морем та Тузловськими лиманами. Є місцева влада, яка заважає відкривати цей водообмін, прикриваючись тим, що військовий стан, а військові забороняють.

Ми пояснюємо, що усі національні парки Азово-Чорноморського регіону України окуповані. Лише один парк – «Тузловські лимани» – має шанс працювати, доглядати дику природу. Крім того, у нас є договір між Україною та іншими країнами щодо різних конвенцій охорони біорізноманіття. Проте місцева влада, Білгород-Дністровська районна рада та місцеві громади використовують військових у своїх цілях. Військові кажуть, що є наказ – ми не можемо оновлювати водообмін зараз.

Існує загроза, що влітку виникне вкрай несприятлива ситуація – не буде достатньої кількості води. Тоді фламінго зникнуть із нашої території.

- Якось можна вирішити це питання, щоби фламінго залишилися?

- Адміністрація нашого парку написала листи до всіх інстанцій, які тільки можливо. Думаємо, військові не повинні керуватися вказівками місцевої влади. На цих заповідних територіях можуть з'явитися різні люди, полювання, браконьєрство... Місцева влада також намагається усунути адміністрацію нашого парку, щоби поставити свою людину.

Така політика знищить можливості фламінго для гніздування. Ми робимо все для того, щоб вода була і фламінго могли гніздитися у нас.

- На лиманах чути обстріли? Чи не лякають вони птахів?

- Звісно, якщо трапляються вибухи, вся жива природа миттєво реагує. Безліч птахів зникають з території, потім десь блукають, і ми їх вже не бачимо.

Фламінго - дуже чутливий птах. Будь-які фактори занепокоєння, навіть якщо десь з'являється людина, спричиняють переліт на інші ділянки. Тому будь-які дії, тим більше воєнні, негативно впливатимуть на фламінго.

Останнім часом, слава Богу, ситуація більш-менш спокійна - на території парку багато пернатих. Прямо зараз я бачу птахів, які шукають мотиля – черв'ячків комарів, які мешкають тут мільярдами. Вони відкладають яйця у воду, а за рік-два з'являються мотилі. І тепер вони хмарами літають над поверхнею води – птахи їх збирають. Фламінго ними теж харчуються.

– До речі, кажуть, що колір фламінго залежить від харчування. Що ж вони їдять, щоби стати рожевими?

- Якщо в їжі є каротин, як у моркві, це впливає на колір пір'я фламінго - вони набувають рожевого відтінку.

Основна їжа фламінго, там де є солоні озера, - маленький рачок Artemia salina. У нас він з'являється, коли солоність води досягає більше шести проміле (60 г солі на літр води) - тоді з'являються такі рачки.

Нині вода не настільки солона. На даний момент в літрі води міститься близько 40-50 грам солі, тому рачків поки немає. Однак є мотиль, він теж червоний: каротину в ньому достатньо, щоб підтримувати гарний рожевий колір фламінго.

Рожевий колір у фламінго через те, що вони харчуються багатим на каротин мотилем. Фото: facebook.com/rusevivan

Ситуація з дельфінами покращала: немає військових дій

- Раніше ви розповідали, як гинуть дельфіни. Що з ними зараз? Ви у фейсбуці пишете, що цього року не було «рашистського військового надводного та підводного скупчення» ні біля «Тузловських лиманів», ні біля Зміїного, як було 2022 року. Отже, зараз дельфінам має бути вже легше?

- У нас була велика проблема з дельфінами, які гинули минулого року після деокупації острова Зміїний. Тоді війська РФ фактично не залишали північно-західну частину Чорного моря.

На щастя, вже немає субмаринів, надводних човнів, а отже, немає впливу на дельфінів. Ми щодня спостерігаємо за територією та дивуємось тому, що війна є, але дельфіни на березі відсутні, а значить, вони живі, з ними все добре.

Основною причиною загибелі тварин у Чорному морі стало застосування сонарів на кораблях. Ми навіть не знаємо, скільки там децибел... Сонари впливали на акустичну систему дельфінів і руйнували її. Через них дельфіни втрачали орієнтацію у просторі, не могли ловити рибу. Залишаючись довгий час без їжі, вони могли отруюватись власним жиром.

- Отруїтися жиром?

- Так. У жирі дельфінів є хімічні сполуки, які накопичуються протягом багатьох років – дельфіни отруювалися цією хімією. Також вони могли заражатись вірусами і гинути від них.

Віруси є і в здоровому тілі дельфіна, але коли через відсутність їжі імунна система слабшає, дельфін починає хворіти через віруси, а потім гинути від інфекцій.

Дельфінам було дуже складно торік. Цього року, дякувати Богу, ця проблема не актуальна: зараз мертвих дельфінів немає.

- Чи можна сказати, що ситуація покращала?

- Загалом можна сказати, що природа оновлюється. Особливо там, де були пожежі – торік їх було багато. Це негативно впливало на рослини, комах, птахів, що гніздилися тут. Сьогодні на цих місцях уже росте зелена трава.

Після «прильотів» були великі вирви, в яких залишалися хімічні сполуки, - у цих місцях може бути проблема. Які там рослини виростуть, ми поки що не знаємо.

У деяких лиманах лишилося багато снарядів. Зараз місцеві не можуть виходити туди купатися: в окремих місцях вони прямо стирчать з-під землі. Минулого року снаряди падали у великій кількості, не розривалися – і це проблема. Потрібно розмінувати територію.

Але загалом спокійна ситуація сприяє тому, що тваринний світ оновлюється. Особливо коли немає полювання. На щастя, його немає другий рік. Це життєво важливо для зайців, фазанів, косуль, кабанів.

Загалом у нас все більш-менш нормально. Ми чекаємо, коли закінчиться війна. Головне, щоб це сталося якнайшвидше. Чекаємо, щоби на наших піщаних територіях відновилися люди, які постраждали. У нас тут дуже гарне море, прекрасна незабудована дика природа, здатна оновлювати людину.

Літаючі фламінго - чудове видовище. Фото: facebook.com/rusevivan

А хто ще?

На кордоні «Тузловська Амазонія» у Національному природному парку «Тузловські лимани» з'явилися тропічні птахи сиворакші, занесені до Червоної книги України. Вони прилетіли з Південної Африки, а це понад 6000 км.

Сиворакші зазвичай віддають перевагу місцям на схилах лиманів. Вони підчищають старі нори і невдовзі починають гніздитися. Вже в серпні ці птахи полетять назад у Африку.

Тропічна сиворакша прилетіла до нас за 6 тис. км. Фото: facebook.com/rusevivan

Довідка КП

Національний природний парк "Тузловські лимани" – водно-болотні угіддя міжнародного значення. Забезпечує біологічну різноманітність як регіону, а й світу, т.к. тут гніздяться, зимують безліч видів птахів, у тому числі із Червоної книги України та Європейського Червоного списку. Площа НВП – 2022 га.

Источник материала
Поделиться сюжетом