Заморожений конфлікт: США готуються до «корейського сценарію» в Україні — Politico
Заморожений конфлікт: США готуються до «корейського сценарію» в Україні — Politico

Заморожений конфлікт: США готуються до «корейського сценарію» в Україні — Politico

Заморожений конфлікт: США готуються до «корейського сценарію» в Україні — Politico

Штати обговорюють різні варіанти.

Американські офіційні особи готуються до того, що війна РФ проти України може перетворитися на заморожений конфлікт, який триватиме багато років, можливо десятиліть, і приєднається до низки подібних тривалих протистоянь, пише Politico.

Варіанти довгострокового «замороження», які обговорюються в адміністрації президента США Джо Байдена, включають питання про те, де встановити потенційні лінії, які Україна і Росія погодилися б не перетинати, але які не обов'язково повинні бути офіційними кордонами. Попередні обговорення відбуваються в різних американських відомствах і в Білому домі.

Цей сценарій може виявитися найбільш реалістичним у довгостроковій перспективі, враховуючи, що ні Київ, ні Москва, схоже, не збираються визнавати свою поразку. Він також стає все більш імовірним на тлі поширення в адміністрації США ідеї, що майбутній український контрнаступ не завдасть смертельного удару Росії.

Заморожений конфлікт - коли бойові дії призупиняються, але жодна зі сторін не оголошує себе переможцем і не погоджується з тим, що війна офіційно закінчилася, також може бути політично привабливим довгостроковим результатом для США та інших країн, які підтримують Україну.

Це означало б, що кількість військових зіткнень зменшиться, витрати на підтримку Києва, ймовірно, також знизяться, а увага громадськості до війни ослабне.

«Ми плануємо на довгострокову перспективу, незалежно від того, виглядає конфлкіт замороженим чи ні», - сказав американський чиновник, знайомий з дискусіями в адміністрації Байдена щодо України. За словами посадовця, таке планування отримує все більше уваги в адміністрації, тоді як у минулі місяці йшлося про «терміновість і короткостроковість».

Двоє інших американських чиновників і колишній співробітник адміністрації Байдена підтвердили, що тривале заморожування бойових дій є однією з можливостей, до якої готуються США. Американські урядовці обмірковують і довгострокові безпекові зв'язки, які Вашингтон матиме з Києвом, а також відносини України з НАТО.

Прихильники одного з напрямків думок схиляються до того, що українці повинні повернути Маріуполь і доступ до Азовського моря, тоді як інші менш зациклені на розміщенні лінії розмежування за умови, що Україна буде в безпеці в майбутньому, казав колишній посадовець адміністрації США, описуючи внутрішні обговорення.

Такі дискусії перебувають на ранній стадії, при цьому американські чиновники підкреслюють, що війна залишатиметься «гарячою» ще досить довго, і адміністрація Байдена має намір надати Україні зброю і підтримку, необхідну для витіснення росіян з якомога більшої частини території.

Утім, навіть припущення про такі плани може підірвати впевненість українських лідерів у незмінній відданості Америки, особливо з огляду на заклики деяких республіканців до зменшення підтримки Києва.

Високопоставлений чиновник адміністрації Байдена на умовах анонімності сказав, що наразі розглядається низка планів на випадок надзвичайних ситуацій, але ситуація є мінливою, і єдиний упевнений прогноз полягає в тому, що Росія не завоює Україну.

Хоча багато американських посадовців уникають публічних розмов про те, як розвиватиметься війна, голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі неодноразово прогнозував, що все завершиться переговорами, а не військовою перемогою якоїсь зі сторін.

А склад нещодавніх пакетів військової допомоги Україні відображає перехід адміністрації Байдена до більш довгострокової стратегії, сказав представник Міністерства оборони.

За останні кілька місяців кількість обладнання, що надсилається безпосередньо з наявних запасів США, неухильно зменшується, в той час як пакети допомоги, що використовуються для закупівлі нових озброєнь у промислових виробників — процес, який може тривати від кількох місяців до кількох років, збільшуються.

Адміністрація Байдена нещодавно передала з наявних американських запасів озброєння на суму 300 мільйонів доларів, переважно боєприпасів, а також виділила 1,2 мільярда доларів на закупівлю у промислових виробників складніших озброєнь, таких як засоби протиповітряної оборони.

Наразі Україна готується до контрнаступу, хоча терміни залишаються невідомими. Останніми днями президент України Володимир Зеленський припустив, що контрнаступ буде відкладений, оскільки Київ усе ще потребує більше зброї від своїх західних партнерів, водночас заявивши, що перші важливі кроки будуть зроблені незабаром.

Американські офіційні особи очікують, що бойові дії триватимуть навіть після контрнаступу.

У середньостроковій перспективі багато хто очікує патову ситуацію, коли бої триватимуть, але жодна зі сторін не здобуде значних успіхів, або війну на виснаження, коли обидві сторони намагатимуться завдати одна одній масових втрат особового складу і техніки в надії, що противник зазнає краху.

Дії України та Росії іноді залежать від неконтрольованих факторів, починаючи від переваги в повітрі і закінчуючи тим, хто перебуває не керівній посаді у Кремлі.

«Після кількох місяців або року ці війни, як правило, тривають роками», - сказав експерт Бенджамін Дженсен з Центру стратегічних і міжнародних досліджень, який проаналізував історичні дані.

За його словами, навіть у разі найуспішнішого контрнаступу України, все одно можна очікувати продовження бойових дій.

Жоден з чиновників адміністрації США, які розмовляли з POLITICO, не запропонував конкретики щодо того, як Штати впораються з багаторічною війною і не описали точну глибину планування замороженого конфлікту - інформація, яка значною мірою є засекреченою. Один американський чиновник підкреслив, що адміністрація Байдена завжди розглядала як довгострокові, так і короткострокові варіанти.

Чим довше триватиме війна, тим імовірніше, що Росія і Україна відчуватимуть міжнародний і внутрішній тиск, щоб домовитися про припинення вогню, перемир'я або інший правовий механізм для призупинення, якщо не офіційного завершення, війни.

Деякі американські чиновники та аналітики кажуть, що однією з приблизних моделей може бути Корейська війна. Активні бойові дії в цьому конфлікті закінчилися перемир'ям у 1953 році, але навіть через 70 років не було офіційно оголошено про завершення війни.

Корейський сценарій — це, безумовно, те, що обговорюють експерти та аналітики в уряді США та поза ним, коли мова йде про Україну, сказав колишній чиновник адміністрації Байдена.

Це правдоподібно, тому що жодній стороні не потрібно буде визнавати нові кордони, і єдине, про що доведеться домовитися, - це припинити стрілянину вздовж встановленої лінії. Переговори про перемир'я в Кореї тривали два роки.

Інші потенційно актуальні приклади включають суперечку між Грузією і Росією 2008 року, більш ніж 70-річне протистояння між Індією і Пакистаном за регіон Кашмір - період, який включає три війни, розділені довгими «холодними паузами», і, можливо, навіть сегменти конфлікту Росії та України між 2014 і 2022 роками, коли тривали бої за частину сходу України і Кримський регіон.

Такі призупинені війни час від часу відновлюються. Перемир'я 1994 року між Азербайджаном і Вірменією щодо Нагірного Карабаху трималося, хоча й не ідеально - доки важкі бої не порушили мир у 2020 році. Зараз обидві країни намагаються вести переговори.

Участь Заходу в кожному випадку також відрізняється. Сполучені Штати брали участь у Корейській війні і досі мають тисячі військових у Південній Кореї - ключова відмінність від України, де американські сили не воюють. Але Вашингтон відігравав незначну роль в інших конфліктах, таких як протистояння між Індією і Пакистаном.

Колишній співробітник американської розвідки, який займався питаннями, пов'язаними з Росією, сказав, що помічники Байдена, схоже, сьогодні більш охоче обговорюють довгострокові гарантії безпеки для України - ще одна ознака того, що їхні думки виходять далеко за межі майбутнього українського контрнаступу.

Україна хоче вступити до НАТО, і, за словами генерального секретаря Альянсу, країни-члени згодні з тим, що врешті-решт це станеться.

Високопоставлений представник адміністрації Байдена підтвердив, що американські чиновники обговорюють з Україною природу відносин у майбутньому.  

«Ми хочемо Україну, яка може захистити себе і стримати майбутні напади», - сказав чиновник, підкресливши, що Вашингтон не буде тиснути на Київ, щоб змусити його почати в переговори.

Якщо заявка України на членство в НАТО зайде у глухий кут, такі гарантії можуть варіюватися від угоди з Києвом про взаємну оборону в стилі статті 5 НАТО до угод про постачання зброї в стилі Ізраїлю як стримування Росії.

Як мінімум, на думку деяких нинішніх і колишніх американських урядовців, українським військовим варто приділити особливу увагу. Це може включати забезпечення сумісності української зброї і техніки з озброєнням і технікою країн НАТО та проведення спільних навчань, навіть якщо Київ не є членом Альянсу.

Аналітики та урядовці застерігають від припущень, що заморожений конфлікт означає геополітичну стабільність або менші страждання серед цивільного населення, яке опинилося на спірних територіях. Корейський півострів та індійсько-пакистанський кордон стали гарячими точками в результаті рішень, прийнятих урядами протягом десятиліть з початку конфліктів.

Радник міністра оборони України Юрій Сак сказав, що одна з причин, чому Київ постійно закликає своїх західних партнерів передавати більше зброї та іншої допомоги, полягає саме в тому, що Україна хоче швидко закінчити війну, а не опинитися в нескінченному протистоянні.

«Навіть якщо активні бойові дії припиняться, ми продовжуватимемо жити у світі, в якому щодня маємо справу з ядерним шантажем. Щодня маємо ризик глобальної продовольчої кризи. Щодня є свідками звірств і воєнних злочинів», - додав він.

Американські чиновники підкреслюють, що намагаються уникати «чорно-білого мислення», коли визначають шляхи, якими може розвиватися війна РФ проти України. Зрештою, не виключено, що конфлікт опиниться десь посередині між активною війною і «охолодженим протистоянням».

Дженсен зазначив, що підтримка Києва в більш довгостроковій перспективі означатиме, що потрібно думати не лише про нагальні потреби в озброєнні, а й про реалізацію планів з укомплектування, тренування та оснащення цілих формувань, а також розробку відповідної військової доктрини.

Серед інших питань, які слід розглянути за таких обставин, — чи варто вводити багатонаціональні миротворчі сили.

Якщо активний збройний конфлікт припиниться, витрати для США та інших партнерів України, ймовірно, з часом зменшаться.

«Озброювати країну, яка не витрачає зброю щодня, дешевше», - сказав колишній чиновник адміністрації Байдена.

Він припустив, що шанси на припинення вогню вищі, ніж у період з 2014 по 2022 рік - коли Росія захопила Крим і посіяла хаос на сході України, тому що з обох сторін у війні беруть участь професійні військові.

Але нинішня війна також втягнула сили найманців, таких як російська «Група Вагнера», які може бути важко приборкати.

Якщо перемир'я або інший вид припинення вогню протримається достатньо довго, увага громадськості до війни також, ймовірно, ослабне. Це може зменшити політичний тиск на західні столиці з боку критиків надання допомоги Києву. Але це також може означати, що Захід менше схилятиметься до остаточного вирішення конфлікту.

Американські та європейські чиновники стверджують, що було б нерозумно вважати, що загроза з боку Росії для України зникне найближчим часом - навіть якщо бойові дії припиняться на тривалий період або Путін «зійде зі сцени».

«Конфлікт і потенціал для нового нападу не зникнуть, можливо, через десятиліття», - сказав європейський чиновник, знайомий з дискусіями, пов'язаними з Україною.

Раніше повідомлялося, що українське керівництво прагне повністю завершити війну до зими 2023 року, заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов.

Президент України Володимир Зеленський казав, що Київ переможе у війні до наступних виборів президента США, запланованих на листопад 2024 року.

Источник материала
Поделиться сюжетом