Астронавти Shenzhou-16 прибувають на китайську космічну станцію
Астронавти Shenzhou-16 прибувають на китайську космічну станцію

Астронавти Shenzhou-16 прибувають на китайську космічну станцію

Екіпаж із трьох астронавтів, у тому числі перший китайський цивільний астронавт, прибув на космічну станцію Тяньгун. Ракета Long March 2F з космічним кораблем Shenzhou-16 стартувала з центру запуску супутників Цзюцюань у пустелі Гобі о 21:31 на східний схід 29 травня. Зустріч і стикування з радіальним стикувальним портом Тяньгун було завершено о 4:29 ранку 30 травня , підтвердило китайське агентство космічних польотів людини CMSA .

Екіпаж шестимісячної місії «Шеньчжоу-16» увійшов до складу екіпажу Цзін Хайпена, який відправляється у свій четвертий візит у космос, інженера космічного польоту Чжу Янчжу та фахівця з корисного навантаження та професора університету Бейхан Гуй Хайчао — першого цивільного китайця, який побував у космосі.

Чжу та Гуй – перші особи, які полетять у космос із третього відбіркового раунду китайських астронавтів, обраних у 2020 році. Успішний запуск місії також означає, що, якщо коротко, на орбіті вперше знаходяться 17 астронавтів. Місія Axiom-2 із чотирьох осіб має відстикуватися від більшої Міжнародної космічної станції пізніше 30 травня.

На момент подання звіту на орбіті перебували шість китайських астронавтів, п’ять американських, троє росіян, двоє саудівців і один астронавт Емарату. У грудні 2021 року 19 людей перебували в космосі, коли екіпаж із шести осіб Blue Origin NS-19 ненадовго перетнув лінію Кармана та приєднався до екіпажів на борту МКС і Tiangong у космосі.

На борту космічної станції «Тяньгун» Цзін, Чжу та Гуй зустріне екіпаж Шеньчжоу-15 . Фей Цзюньлун, Ден Цінмін і Чжан Лу перебувають на борту Tiangong з листопада, проводячи наукові експерименти, інформаційні заходи та встановлюючи національний рекорд чотирьох позакорабельних заходів. 

Прибуття Shenzhou-16 знаменує собою початок другої передачі екіпажу Tiangong, і ми побачимо шість астронавтів на борту орбітальної застави. Очікується, що екіпаж Shenzhou-15 приземлиться близько 18:30 3 червня, згідно з повідомленнями про закриття повітряного простору.

Ця місія була визнана однією з найважливіших для Китаю. «Китайська космічна станція вступила в стадію застосування та розробки. Сьогодні наша здатність виробляти космічні кораблі Shenzhou вже не така, як раніше», — сказав CCTV Хе Ю, головний командир систем екіпажу космічних кораблів Китайської академії космічних технологій (CAST).

«Шеньчжоу-16 є першим з цієї партії з шести космічних кораблів з екіпажем, які ми плануємо побудувати. Після 30 років зусиль наші можливості в дизайні, виробництві, проведенні експериментів, включаючи організацію широкомасштабних польових експериментів, стали якісними стрибками».

Інші офіційні особи CAST заявили, що в порівнянні з попереднім космічним кораблем Shenzhou було зроблено більше 100 технічних удосконалень і модернізацій, включаючи більш широке використання компонентів вітчизняного виробництва. Діао Вейхе, головний розробник систем космічного корабля з екіпажем CAST, сказав, що розробляються подальші плани щодо підвищення безпеки та надійності.

Астронавти Shenzhou-16 проведуть низку випробувань і експериментів на орбіті в різних областях, включаючи квантові явища, високоточні космічні частотно-часові системи, перевірку загальної теорії відносності та походження життя.  Екіпаж також здійснюватиме виходи у відкритий космос і технічне обслуговування, живі лекції з космосу та іншу оперативну діяльність.

Хуан Вейфен, головний конструктор системи астронавтів китайської програми польотів людини в космос, також зазначив адаптації в підготовці астронавтів, спеціально розроблені для підготовки фахівців з корисного навантаження до космосу. 10 травня Китай запустив вантажний космічний корабель Tianzhou-6 до Тяньгуна для доставки припасів, наукових експериментів, обладнання та палива для підтримки місії Shenzhou-16.

Країна прагне, щоб Tiangong постійно був зайнятий і працював на орбіті щонайменше десять років. Він також планує розширити космічну станцію за допомогою «багатофункціонального модуля». За словами чиновників, модуль дозволить Китаю ще більше збільшити розмір космічної станції та збільшити її потужність. CMSA також нещодавно оголосила конкурс на комерційні рішення для доставки вантажу в Тяньгун. Розглядається інша комерційна та потенційна туристична діяльність.

Источник материала
loader
loader