Турецька, єгипетська, кенійська: традиції приготування кави різних народів світу
Турецька, єгипетська, кенійська: традиції приготування кави різних народів світу

Турецька, єгипетська, кенійська: традиції приготування кави різних народів світу

Кава — найпопулярніший напій. Але мало хто знає, що вона з'явилася дуже давно і практично кожен народ світу має свої традиції заварювання смачної кави. Як приготувати смачну каву в домашніх умовах — читайте в матеріалі ТСН.ua.

Трішки історії — коли почали пити каву і звідки походить популярний напій

В кожного народу є свої легенди, які стосуються походження кави та першого знайомства з цим напоєм. Однією з найпопулярніших, яка також є загальноприйнятою та найдостовірнішою, є історія пастуха з провінції Каффа, який почав готувати ароматний напій після того, як побачив, що його кози ставали більш бадьорими і жвавими, поїдаючи листя дивної рослини. Пастух зібрав листя та зробив з нього відвар. Після того, як він його випив, то не хотів спати цілу ніч.

Більшість вчених погоджуються з думкою, що кава походить саме з провінції Каффа. Спочатку напій тут готували з сирих зерен, які довгий час настоювали у воді. За смаком він, швидше за все, нагадував вино. Зрештою зерна почали підсмажувати, використовуючи під час цього процесу ще й воду. А ось гарячий напій став популярним лише через деякий час.

Як варять каву різні народи світу

Щоранку люди в усьому світі проводять схожий ритуал: вони прокидаються, а потім йдуть готувати і, врешті, смакувати горнятко ароматної кави. Єдине, що відрізняє народи різних країн — це традиції заварювання популярного напою. Давайте поговоримо про найдивніші з них:

  1. Туреччина — ароматну турецьку каву (Türk kahvesi) готують в спеціальних турках, які називають "cerve". Використовують лише дрібно мелені зерна, які варять на повільному вогні. Часто до турецької кави додають дрібку солі, а щоб напій швидше остигнув, поки він гарячий кидають кубик льоду. Подають каву з кавовою гущею, яка повільно осідає на дно горнятка.
  2. Фінляндія — фіни подають свою каву (Kaffeost) з сирними кубиками, які носять назву "juustoleipä". Хоча така традиція може звучати дещо дивно, але таке смакове поєднання досить цікаве. Середньостатистичний фін випиває на день 9 горняток кави, тому найбільшої популярності в цій країні здобув саме не дуже міцний напій.
  3. Кенія — крім основних інгредієнтів (вода, кава, цукор) кенійці додають до напою місцеві — різні спеції та гострий перець. Каву готують тут у турках.
  4. Австралія — австралійці готують напій, який сильно нагадує лате і називають його Flat White. Щоб приготувати його потрібно взяти шот міцного еспресо та добре збите гаряче молоко. Поєднання відрізняється ніжним смаком.
  5. Малайзія — найбільш популярний кавовий напій (Yuanyang) можна пити як холодним, так і гарячим. На три частини він складається з міцної чорної кави і на 7 частин з національного молочного чаю (суміш чорного чаю і молока).
  6. Єгипет — в цій країні каву готують лише з двох компонентів (кавові зерна і вода). Воду доводять до кипіння, додають мелену каву і в горнятка вливають піну, що з'являється на поверхні під час приготування. Повторюють процедуру тричі. Далі переливають каву в горнятка разом з осадом.
  7. Греція — 1957 року представник компанії Nescafe придумав чудовий напій, який став справжнім символом греків — Frappе. Готують його в літню пору року, змішуючи розчинну каву, збите молоко та кубики льоду.
  8. Мексика — традиційно мексиканці варять запашну каву з паличкою кориці та подають в глиняному горнятку зі шматочком цукру. На думку місцевих жителів, саме завдяки глині розкривається весь смак кавових зерен.
  9. Італія — якщо говорити про справжній італійський еспресо, то до нього обов'язково додають шматочок лимону. Італійці впевнені, що цитрусовий фрукт допомагає розкрити солодкі нотки кави.
  10. Саудівська Аравія — як і в інших арабських країнах тут в каву додають цілу гаму різноманітних спецій (від кардамону до імбиру та шафрану). А щоб терпкий смак напою трішки пом'якшився, подають його з сушеними фініками.

Цікаві факти про каву, про які ви могли не знати

  • Найбільше кави п'ють скандинавські народи — саме в скандинавських країнах, за даними Міжнародної організації кави, найчастіше п'ють цей енергетичний напій (лідирує Фінляндія — в середньому тут випивають близько 12 кг кави щорічно).
  • Найдорожчу в світі каву видобуювать з випорожнень — півкілограма зерен кави копи лювак, які проходять через травну систему невеликої тваринки (азіатська пальмова циветта) і ферментуються там, може коштувати близько 700 доларів. Ще одна коштовна кава "Black Ivory" коштує в США 85 доларів за 35 грам. Зерна для напою збираються вручну з випорожнень таїландських слонів.
  • Кава насправді є вишнею — зерна, з яких і виготовляють каву, є обсмаженим насінням кавової вишні.
  • Каву люди часто їдять, навіть не здогадуючись про це — багато виробників використовують залишки кавових ягід, щоб виготовити борошно. З нього потім готують тістечка, шоколад, соуси, хліб та додають в енергетичні батончики.
  • Існує всього два вида кави — арабіка (оригінальні кавові зерна, які відкрили в Ефіопії) та робуста (має більший вміст кофеїну та більш гіркий смак).
  • Спочатку кава була вином — її перша назва (qahwahу) походить від назви вина в Ємені, де у XV столітті почали вирощувати цю рослину.

Як приготувати каву в домашніх умовах: цікавий рецепт кави по-бедуїнськи

Вам знадобляться такі інгредієнти:

  • 20 г меленої кави світлого обсмажування (можна використати будь-яку якісну натуральну каву);
  • 200 мл очищеної води;
  • 3-4 г меленого кардамону.

Каву та кардамон ретельно перемішайте, дрібно подрібніть, але щоб вийшов не пил (краще використовувати ручний млин). Пересипте суміш в турку, додайте воду. Візьмість сковороду і насипте на дно піску, так щоб турку можна було на 2-2,5 см занурити в нього, поставте на слабкий вогонь. З часом пісок буде нагріватися, тому через пару годин турку потрібно витягнути з нього і поставити зверху.Так можна сповільнити википання води.

Напій готується приблизно 8-10 годин. Якщо ви бачите, що через 8 годин рідина все ще не масляниста, потрібно продовжувати приготування.

Кава по-бедуїнськи дуже міцна, тому її не рекомендовано вживати людям літнього віку, дітям, вагітним і тим, хто страждає на порушення роботи серцево-судинної системи.

В реалі бедуїни "томлять" турки з кавою у розпеченому на сонці піску до 10 годин. А першим напій завжди смакує господар. Цим він показує гостям, що в каві немає жодних отруйних речовин.

Источник материала
Поделиться сюжетом