ІМІ виявив чотири російські схеми «денацифікації української освіти»
ІМІ виявив чотири російські схеми «денацифікації української освіти»

ІМІ виявив чотири російські схеми «денацифікації української освіти»

Дослідники стверджують, що таким чином Росія реалізує культурний геноцид в Україні

Росія проводить «денацифікацію освіти» на окупованих територіях України, що вказує на усвідомлений геноцид з боку держави-агресорки. Ці дії фінансуються з державного бюджету РФ, а основним куратором цього процесу є перший заступник голови адміністрації російського президента Сергій Кірієнко.

Про це свідчать результати дослідження «Як Росія знищує шкільну освіту на окупованих територіях України. Результати розслідування», проведеного Інститутом масової інформації, який презентували 1 червня в Українському кризовому медіацентрі.

У презентації взяли участь директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк, медіаекспертка, дослідниця ІМІ Альона Нестеренко, освітній омбудсмен Сергій Горбачов та співзасновниця ГО “Смарт освіта”, ексрадниця міністрів освіти у 2016–2020 рр. Іванна Коберник.

Дослідники виявили такі чотири шляхи «денацифікації освіти»:

• Вербовка вчителів

• «Гуманітарні місії» та студзагони

• «Перепідготовка» і «Підвищення кваліфікації» колаборантів

• Терор українських освітян 

Крім того, в ході дослідження було встановлено понад 100 осіб-організаторів та деяких виконавців так званої «денацифікації». ІМІ надає списки, російських вчителів, які точно працювали, або досі працюють у навчальних закладах окупованих територій, колаборантів та інших виконавців злочину.

Інститут масової інформації наголошує, що «денацифікацію освіти» варто розглядати в контексті культурного геноциду проти українського народу, адже згідно з концепцією культурного геноциду автора Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього Рафаеля Лемкіна, поняття «геноцид» не можна зводити лише до масового вбивства: варто враховувати всі аспекти цього злочину, зокрема культурний.

Впроваджують російську освіту на окупованій українській території за допомогою заздалегідь відібраних і підготовлених книжок, яких експерти ІМІ виявили понад 800 тисяч. Одним з найбільших організаторів-постачальників навчальної літератури є керівна партія “Единая Россия”.

Заманюють російських освітян на тимчасово окуповані території України грошима. За даними ІМІ, вчителям з РФ передбачено виплату 8 тисяч 480 рублів (це близько 3 тисяч 900 гривень) добових за кожен день перебування у відрядженні. Також їм покривають витрати на проживання та обіцяють зберегти робочі місця та зарплату, що на період поїздки виплачується у двократному розмірі. У 2022 році середня зарплата педагога загальної освіти в Росії становить 57 тисяч рублів на місяць, тобто тиждень праці на окупованих українських територіях оцінюється у дві місячні зарплати – відповідно, російські вчителі можуть заробити понад 360 тисяч рублів за місяць.

Медіаекспертка та дослідниця ІМІ Альона Нестеренко, яка виявила ці схеми, каже, що в українському законодавстві досі не передбачена кримінальна відповідальність для російських педагогів. «У нас є закон про колабораційну діяльність, тож колаборантів ми можемо притягнути до відповідальності, а російських педагогів можна притягнути лише як співучасників, оскільки вони не громадяни України, або ж за те, що незаконно перетнули українських кордон. Тому ІМІ закликає внести зміни до Кримінального кодексу України, впровадити норми, які б передбачали безпосередню відповідальність для російських педагогів. Заднім числом покарати винних ми не зможемо», - сказала Альона Нестеренко.

Заначимо, що ще одним із головних воєнних злочинів російських військових в Україні є примусова депортація українських дітей на тимчасово окуповані території України або в Росію. Голова правління «Української мережі за права дитини», національна директорка з розвитку програм «SOS Дитячі містечка Україна» Дар’я Касьянова розповіла «Детектора медіа», як і навіщо Росія депортує українських дітей, як правильно українським і закордонним медіа висвітлювати цю тему, що може зашкодити поверненню дітей і хто та яким чином це робить.

Теги по теме
оккупация Школа
Источник материала
Поделиться сюжетом