Ситуація на ЗАЕС може вийти з-під контролю: жителям Енергодара краще залишити місто
Ситуація на ЗАЕС може вийти з-під контролю: жителям Енергодара краще залишити місто

Ситуація на ЗАЕС може вийти з-під контролю: жителям Енергодара краще залишити місто

З таким попередженням виступив заступник міського голови Енергодара Іван Самойдюк. Він також дав деякі рекомендації містянам на майбутнє.

Ситуація на ЗАЕС може змінитися за секунду

Самойдюк підкреслив, що за рік окупації ситуація на Запорізькій АЕС не змінилася й окупанти постійно перебувають на її території. Зараз росіяни відверто не погрожують провокаціями на електростанції, проте її експлуатація викликає питання.

Відвертих погроз немає, але те, як експлуатується станція, через те, що там зроблені склади техніки, боєприпасів – на території станції, то, зрозуміло, що ситуація в будь-який час може вийти з-під контролю і бути критичною,
– підкреслив заступник мера.

Він порадив жителям Енергодара за будь-якої можливості виїхати з Енергодара та територій навколо нього. Якщо люди не можуть виїхати зараз, то Самойдюк закликає тримати зібраними тривожні валізи, підготувати усі документи, коштовні речі та засоби виживання на перший час.

"Тому що, якщо ситуація вийде з-під контролю, то можемо розраховувати, що окупанти будуть зобов'язані та змушені дати "коридори" для виїзду населення з такої території", – підкреслив Самойдюк.

Яка ситуація на Запорізькій АЕС після підриву Каховської ГЕС

  • Наразі ситуація на ЗАЕС не критична. Поки що достатньо води в ставку-охолоджувачі, а також є альтернативні постачальники, проте цього вистачить лише на кілька місців.
  • У МАГАТЕ на підрив Каховської ГЕС відреагували формальною заявою та підкреслили, що безпосереднього ризику для безпеки станції немає. Рафаель Гроссі планує найближчим часом відвідати АЕС, аби перевірити безпекову ситуацію.
  • Олексій Данілов заявив, що ЗАЕС нині перебуває в руках окупантів, тому Україна не може контролювати процеси на ній. Він підкреслив, що станція має подвійну систему охолодження, тому без води з Каховської ГЕС вона зможе проіснувати кілька місяців. Разом з тим, Данілов сумнівається, що окупанти можуть влаштувати катастрофу на ЗАЕС.
Источник материала
loader
loader