Світ здивував реакцією на підрив Каховською ГЕС: мають сумніви, чиїх рук справа
Світ здивував реакцією на підрив Каховською ГЕС: мають сумніви, чиїх рук справа

Світ здивував реакцією на підрив Каховською ГЕС: мають сумніви, чиїх рук справа

Українці ж у різних країнах світу вимагають справедливого покарання Росії за терористичні дії.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав західні ЗМІ не підігрувати російській пропаганді, адже одразу низка поважних видань після підриву росіянамикаховської дамби опублікували новину про те, що Київ і Москва звинувачують у підриві ГЕС одне одного. Це ставить факти і пропаганду в один ряд - наголосив голова українського дипломатичного відомства, йдеться в ТСН.

Підрив Каховської ГЕС - новий вимір російських звірств, йдеться у спільній заяві голови європейської дипломатії Жозепа Бореля та єврокомісара з питань гуманітарної допомоги Янеза Ленарчича. Це майже дослівно повторює канцлер Німеччини Олаф Шольц, виступаючи на форумі в Берліні. “Це один з багатьох, багатьох злочинів, які російські солдати чинять в Україні, нападаючи на цивільні цілі, міста, села, шпиталі, школи, інфраструктуру - все, що неможливо пов’язати з військовим призначенням. Це геть новий вимір, але це вписується в те, яким чином Путін веде цю війну”, - заявив він.

Генсек Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич називає руйнування Росією дамби в Україні злочинним і нерозсудливим. Про шок від безпрецедентної атаки на дамбу Нової Каховки пише і президент європейської ради Шарль Мішель. Прямо засудив російську атаку і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, а от Франція і Велика Британія, хоч і засудили росіян, напад на дамбу російським називати - не стали. “Ми всі разом підтримуємо Україну та українців у боротьбі, яку вони ведуть більше року. Я не стану коментувати зараз конкретніше, мені спершу треба побачити більше чітких деталей”, - зазначив Еммануель Макрон. 

“Варто, звісно, пам'ятати, що єдина причина, через яку це взагалі проблема, — це неспровоковане та повномасштабне вторгнення Росії до України. Ми продовжимо оцінювати ситуацію, що розвивається, але ми повторюємо те, що говорили впродовж усього цього конфлікту: найкраще, що Росія може зараз зробити, - це негайно вивести свої війська”,- запевнив Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверні. 

Уникає обвинувачувань в бік країни-агресорки і генсек ООН. “Ми всі бачили трагічні кадри величезної гуманітарної, економічної та екологічної катастрофи в Херсонській області України. В організації об’єднаних націй немає доступу до незалежної інформації про обставини, які привезли до знищення Каховської ГЕС”, - каже він. 

Дві найбільші інформаційні агенції західного світу - Reuters та Associated Press - виносять в заголовки непевність у тому, хто винен в підриві дамби. Слідом за ними відповідні тексти розходяться десятками найбільших західних ЗМІ. Хоча експерти, опитані журналістами того ж Reuters, переконані: Україні влаштовувати таку катастрофу на власній землі - геть ні до чого. “Для Росії ж очевидна перевага в тому, що це зупиняє українські війська. До того ж, якщо росіяни не планують залишатися там надовго, якщо вони не вірять, що переможуть у цій битві - підірвана дамба залишає Україну з довгостроковою проблемою”, - кажуть аналітики.

Підрив дамби - це дія держави терористки. Український представник в міжнародному суді ООН додав останній військовий злочин Росії до переліку інших на слуханні справи Росії. Рішення цього суду є обов’язковими для визнання всім світом. Дамби та греблі внесені до переліку об’єктів, що знаходяться під захистом Женевських конвенцій - це об’єкти, які неприпустимо руйнувати під час війни. Фактично цей військовий злочин можна прирівняти до використання зброї масового ураження.

“Росія - держава-терористка” -  із такими гаслами відразу в кількох європейських країнах українці вийшли на протести через підрив Каховської ГЕС.

Десятки українців у Брюсселі вимагали від Євросоюзу оголосити Росію державою-спонсоркою тероризму, щоби посилити її ізоляцію та відкрити можливості для нових санкцій. Єврочиновникам біля їхніх офісів нагадували: Росія скоїла на Херсонщині екоцид, наслідки якого дадуть знати про себе далеко за межами області, а отже закликали до санкцій проти російських атомної й ракетної галузей, та бану російських алмазів. 

Слово "терористи" скандували і у Варшаві біля російського посольства. Кількасот українців, білорусів і поляків протестували проти підриву Каховської ГЕС. Мітингарі взяли із собою пляшки з водою, як сумний символ екологічної й техногенної катастрофи, спровокованої Росією і сліз, які українці ллють уже понад рік. Протестувальники вкотре закликали світ зупинити агресора, бо його дії не лише вбивають українців, а й загрожують усьому світу.

Подекуди в Запоріжжі вода відійшла від берега на 10 метрів: де може бути зневоднення

Після руйнувань від обстрілів прийшла велика вода: попри підтоплення, з Херсона виїздять одиниці

Готувалися до підриву Каховської ГЕС давно: експерт – про мету окупантів

Источник материала
Поделиться сюжетом