У ЄС зафіксували 240 випадків вилучання дітей у українців
У ЄС зафіксували 240 випадків вилучання дітей у українців

У ЄС зафіксували 240 випадків вилучання дітей у українців


Родичі дітей, яких у Європі вилучили з сімей, мають звертатися до консульських відділів, які здійснюють офіційне представництво України за кордоном.

Українській владі відомо про 240 випадків вилучення дітей з сімей українських біженців в країнах Євросоюзу. Про це у неділю, заявила представник українського омбудсмена з прав дітей, сім’ї, молоді та спорту Ірина Суслова в інтерв’ю .

Як приклад, вона згадала про ситуацію, коли дитину забирала влада європейської країни, бо та в евакуацію поїхала з бабусею, а мама була змушена залишитись на роботі в Україні.

Суслова пояснила, що бабуся не мала ніякої довіреності на представлення інтересів дитини і не вважалася за європейським законодавством родичкою дитині.

“Тому соціальні служби можуть задіяти поліцію і вилучити дитину із сім’ї”, – сказала представниця омбудсмена. 

За її словами, таке відбувається через відмінності між законодавством України та приймаючої країни.

“Наприклад, у Німеччині ви повинні зробити такі-то процедури. Або що не може бути в Італії або Франції опікуном людина, яка досягла 65-річного віку”, – пояснює правозахисниця.

Вона відзначила, що такі ситуації відбуваються насамперед через недопрацювання з боку України, оскільки країни-партнери мали бути попереджені про відповідні моменти.

“Ми працюємо зараз із міжнародними організаціями, щоб врегулювати це питання, і щоб ті, хто потрапив у таку ситуацію, отримали, дві речі – правову допомогу і переклад. Тому що далі, щоб вони могли представляти свої інтереси в суді, вони мають мати адвоката і перекладача”, – зазначила представниця омбудсмена.

Також вона закликала родичів дітей, яких у Європі вилучили з сімей, звертатися до консульських відділів, які здійснюють офіційне представництво України за кордоном.

“І також вони можуть звернутися до Офісу уповноваженого з прав людини, ми візьмемо це питання на контроль, будемо комунікувати з консулом, з міжнародними партнерами для врегулювання цієї ситуації”, – наголосила Суслова.

Національна поліція запустила мобільний застосунок Reunite Ukraine для пошуку зниклих дітей, який допоможе возз’єднанню українських сімей, які втратили зв’язок через війну або були незаконно депортовані.



Теги по теме
Евросоюз Дети Европа
Источник материала
loader
loader