Угорщина не причетна до вивезення українських військовополонених з РФ - Сіярто
Угорщина не причетна до вивезення українських військовополонених з РФ - Сіярто

Угорщина не причетна до вивезення українських військовополонених з РФ - Сіярто

Офіційний Будапешт не причетний до вивезення з Росії 11 українських військовополонених, які зараз перебувають на території Угорщини.

Про це заявив угорський міністр закордонних справ Петер Сіярто під час виступу у Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) у понеділок, 19 червня, передає Укрінформ із посиланням на DW.

"Щодо 11 військовополонених, то я гадаю, хороша новина у тому, що вони вільні", – сказав він, відповідаючи на запитання члена української делегації Юрія Камельчука.

При цьому Сіярто додав, що передача українських полонених угорській стороні відбулася внаслідок "дискусій між церквою та релігійними організаціями".

"Держава Угорщинаабсолютно не долучена", – заявив він.

За його словами, українці "вільні у своєму пересуванні в Угорщині, вони вільні робити те, що вони хочуть робити". "І якщо вони захочуть вийти на зв'язок з українською владою, то вони вільні це зробити, я можу вам це гарантувати", – сказав угорський міністр.

Як повідомлялося, 9 червня до Міністерства закордонних справ України запросили тимчасового повіреного у справах Угорщини і передали йому звернення з вимогою надати детальну інформацію про переданих Росією Будапешту українських військовополонених і невідкладно забезпечити до них доступ консула.

Український уряд не був поінформований про відповідні перемовини між угорською та російською сторонами. Про те, що Росія передала Будапешту одинадцять українців угорського походження, українська сторона дізналася з публічних заяв віцепрем‘єр-міністра Угорщини Жолта Шем’єна угорському ЗМІ.

МЗС України вимагає негайно допустити українського консула до 11 українських військовополонених, переданих Росією Будапешту, яких Угорщина утримує в ізоляції.

За словами речника МЗС Олега Ніколенка, всі спроби українських дипломатів протягом останніх днів встановити прямий контакт із українськими громадянами не мали успіху. Він додав, що фактично передані Росію Будапешту українські громадяни утримуються в ізоляції, не мають доступу до відкритих джерел інформації, їхнє спілкування із рідними відбувається в присутності третіх осіб, їм відмовляють у встановленні контакту із посольством України.

У Єврокомісії заявили, що Угорщина має пояснити свою участь у звільненні українських військовополонених у РФ та комунікацію з урядом України з цього питання.

Теги по теме
Украина Венгрия
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны