В Україну заборонили ввозити книги з Росії, Білорусі та окупованих територій
В Україну заборонили ввозити книги з Росії, Білорусі та окупованих територій

В Україну заборонили ввозити книги з Росії, Білорусі та окупованих територій

22 червня Володимир Зеленський повідомив, що підписав Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України".

Які книги потрапили під заборону

Зеленський підписав закон, який забороняє ввозити на митну територію України й розповсюджувати тут видавничу продукцію, яка має походження, виготовлена або випущена на території Росії та Білорусі, а також на окупованих територіях з моменту вторгнення туди ворога.

Крім цього, це стосується книжкових видань, які містять твори, автори яких є або були у будь-який період після 1991 року громадянами держави-агресора. Але за винятком колишніх громадян Росії, які є або на момент смерті були громадянами України.

Зеленський зазначив, що текст закону спеціально надсилали інституціям ЄС для додаткової оцінки того, чи можуть окремі норми Закону вплинути на виконання зобов'язань у частині захисту прав меншин у контексті рекомендації Висновку Європейської комісії щодо заявки України на членство в ЄС.

Чому президент не підписав закон раніше

  • Відповідний документ був затверджений ще в червні 2022 року, тоді ж був направлений на підпис до Зеленського, проте глава держави його не схвалював. У травні 2023 року на порталі Офісу президента з'явилася петиція із закликом підписати законопроєкт, який забороняє імпорт і розповсюдження видавничої продукції з Росії та Білорусі.
  • 20 червня під петицією з'явилася відповідь президента, у якій він повідомив, що поки що не може прийняти цей законопроєкт, тому що в поточній редакції він суперечить іншим законам і порушує права національних меншин. Проте він повідомив, що Україна направила європейським партнерам запит з проханням дати свою оцінку впливу цього закону на перспективи членства в Європейському Союзі. Минуло 2 дні, як закон таки прийняли.
Теги по теме
Владимир Зеленский
Источник материала
loader
loader