У Відні показали сучасну українську оперу про Василя Вишиваного
У Відні показали сучасну українську оперу про Василя Вишиваного

У Відні показали сучасну українську оперу про Василя Вишиваного

У Відні відбувся відеопоказ української опери Алли Загайкевич на лібрето Сергія Жадана «Вишиваний. Король України», який став завершальною подією фестивалю Ustream.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомило Посольство України в Австрії.

Знакову національну оперу доби Незалежності побачили на батьківщині ерцгерцога Вільгельма Франца фон Габсбург-Лотаринзького (Василя Вишиваного) українці та міжнародна публіка.

Прем’єра сучасної опери «Вишиваний. Король України» в Австрії відбулася на кіноперформансі у віденському «Будинку музики» (Haus der Musik).

Вільгельм Франц фон Габсбург-Лотаринзький (1895 – 1948 роки) – австрійський ерцгерцог із династії Габсбургів, політик, дипломат, поет, полковник Легіону Українських січових стрільців.

Вільгельма Габсбурга знали в Україні як Василя Вишиваного, під ім'ям, яке йому дали українські вояки під час Першої світової війни. Його вважали одним з неофіційних претендентів на український трон у разі утворення монархічного ладу.

Хоча він сам офіційно ніколи не проголошував свої наміри бути українським монархом і навіть не мав до цього можливостей, Василь прославився своїми військовими та дипломатичними здібностями, поезією і любов'ю до України.

Нагадаємо, у червні родич Василя Вишиваного – Карл фон Габсбург – відвідав у Відні українську суботню школу.

Фото: Ірини Карпенко

Источник материала
Поделиться сюжетом