Майже 35% проб з водойм у районі підриву Каховської ГЕС не відповідають нормам - МОЗ
Майже 35% проб з водойм у районі підриву Каховської ГЕС не відповідають нормам - МОЗ

Майже 35% проб з водойм у районі підриву Каховської ГЕС не відповідають нормам - МОЗ

КИЇВ. 5 липня. УНН. Майже 35% проб води, відібраних з поверхневих водойм на півлні, не відповідають гігієнічним нормам після підриву російськими окупантами дамби Каховської ГЕС, повідомив у середу заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін, коментар якого наводить МОЗ, пише УНН.

Цитата

"За результатами щоденного моніторингу, які проводять спеціалісти центрів контролю та профілактики, фіксуємо постійне і значне мікробне забруднення саме поверхневих водойм, які стосуються Чорного моря, річок Дніпра, Інгула, Інгульця, Південного Бугу та лиманів. Найбільш значні відхилення від показників безпеки зберігаються в Одеській області. Загалом, заборони на купання діють на Херсонщині, Миколаївщині та Одещині, і вкрай важливо, щоб люди не нехтували ними, адже така вода небезпечна для здоров’я через ризики кишкових інфекцій та ротавірусу", - зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Деталі

Після підриву Каховської ГЕС, моніторинг проб води з поверхневих водойм у Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській, Миколаївській і Херсонській областях проводиться щоденно. Спеціалісти центрів контролю та профілактики хвороб відбирають воду для дослідження вздовж річкового русла, Інгула, Інгульця, Південний Буг, лиманів Дніпра в зоні затоплення внаслідок руйнування дамби, вздовж морського узбережжя та Каховського водосховища.

Як повідомляється, "станом на 4 липня з 1 604 проб, за результатами досліджень, 540 не відповідають гігієнічним вимогам".

Зафіксовані перевищення санітарно-хімічних, мікробіологічних і токсикологічних показників. "Серед небезпечних — сальмонели, яйця та личинки гельмінтів, кишкова паличка, ротавірус. Також виявляють холероподібний вібріон", - зазначають у МОЗ.

І пояснюють, що на відміну від холерних холероподібні вібріони не є збудниками холери, проте можуть викликати харчові токсикоінфекції, як розлади кишкового тракту з легкою або середньою формою тяжкості. Факторами передачі інфекції можуть бути: забруднена вода відкритих водойм, риба, креветки, молюски тощо. Їх також додатково досліджують у лабораторіях ЦКПХ на наявність збудників паразитарних хвороб.

Доповнення

Через забруднення води поверхневих водойм в Одеській, Миколаївській і Херсонській областях заборонено купання. Під суворою забороною також вилов риби на цих територіях та збір мертвої риби у місцях масового мору. Вона може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини. Жоден зі способів приготування не може зробити таку рибу безпечною.

Источник материала
Упоминаемые персоны
loader
loader