20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Ким був Гуменюк, який влаштував вибухи у Шевченківському суді: усі деталі скандальної справи
Ким був Гуменюк, який влаштував вибухи у Шевченківському суді: усі деталі скандальної справи

Ким був Гуменюк, який влаштував вибухи у Шевченківському суді: усі деталі скандальної справи

Ігор Гуменюк, який влаштував 5 липня вибухи у Шевченківському суді, був бійцем батальйону "Січ". 31 серпня 2015 року, коли Верховна Рада у першому читанні проголосувала президентський законопроект про внесення зміни до Конституції щодо децентралізації – про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, під парламентом відбулися зіткнення і від викинутої в натовп бойової гранати загинули четверо нацгвардійців.

Слідство з'ясувало, що гранату тоді кинув Гуменюк, а допоміг йому в цьому ровесник, боєць добровольчого батальйону "Карпатська Січ" Сергій Крайняк. Він нібито запалив димову шашку, щоб відволікти людей і допомогти Гуменюку вчинити вибух, пише "Судовий репортер" (щоб переглянути відео, доскролльте до кінця сторінки).

Так уже майже 8 років Гуменюк перебував під вартою без вироку. Раніше в нього вже вилучили невикористану бойову гранату.

10 лютого цього року Гуменюка намагалися взяти на поруки чотири особи, серед яких колишній нардеп від партії "Свобода" Андрій Іллєнко. Тоді суд планував проводити засідання з 12 години і "до упору". Але за 2,5 години виявилося, що у прокурора закінчилися докази, а останню партію він планував доставити пізніше.

Також зазначається, що крім загиблих, є люди, які постраждали від вибуху – всього 144 потерпілих.

"Жахлива ситуація, загинули невинні люди… Але, на мій погляд, час, який перебуває Ігор ув'язнений, більш ніж достатньо, щоб встановити абсолютно всі обставини та визначити винність чи невинність людини", – сказав Іллєнко.

Ексдепутат Київради від "Свободи" Володимир Назаренко теж позитивно говорить про Гуменюка: "Знаю з дуже порядного боку, він є патріотом, зробив усе, щоб захищати нашу державу (Гуменюк та Крайняк мають статус учасника бойових дій за участь в АТО – Ред.). ) ... Він ніколи не міг би вчинити злочини, які йому інкримінують ... Навпаки. те, що він поїхав на фронт, показує, що він бажає охороняти мир і спокій наших громадян ... ".

Наразі адвокат підозрюваного Олександр Свиридовський вважає, що Гуменюк міг піти на підрив у будівлі суду через подавлений стан, оскільки 31 серпня було б уже вісім років, як його утримують у СІЗО без вироку.

У трагедії, що трапилася, він звинуватив прокурора і суд, а також зазначив, що Гуменюк під час повномасштабної війни неодноразово звертався із заявами про те, що хоче піти на фронт.

Як повідомляв OBOZREVATEL, Гуменюк родом із Кам'янця-Подільського. Брав активну участь у Євромайдані, згодом став добровольцем батальйону "Січ". Служив у Кураховому та Пісках, недалеко від Донецького аеропорту. Знайомі учасники добробатів характеризували його як "сміливого бійця".

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Чи не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны