В Мелітополі два місяці назад зникла журналістка: росіяни могли затримати її прямо на вулиці
В Мелітополі два місяці назад зникла журналістка: росіяни могли затримати її прямо на вулиці

В Мелітополі два місяці назад зникла журналістка: росіяни могли затримати її прямо на вулиці

В травні російські окупанти викрали в Мелітополі журналістку  Ірину Левченко та її чоловіка. Через два місяці про їхню долю досі нічого не відомо, повідомляє Telegraf. 

До початку повномасштабної війни Ірина Левченко активно працювала на сторінках цього видання, розповідаючи історії про видатних людей з України та з усього світу, а також освітлюючи проблеми суспільства в Запорізькому регіоні.

Після окупації Мелітополя Ірина припинила свою журналістську діяльність і взяла перерву. Разом зі своїм чоловіком Олександром вони відвідували свою дачу, де займалися садівництвом та вирощуванням різних овочів та ягід — це було їхнє хобі.

В травні, після 14,5 місяців проживання в умовах окупації, Ірина Левченко та її чоловіка Олександра затримали. Обставини їхнього зникнення залишаються невідомими, але родичі повідомили, що замки на дверях їхньої квартири були непошкоджені, а їхні велосипеди залишилися на місці. Існують припущення, що Ірину та Олександра могли затримати прямо на вулиці.

Відтоді минуло два місяці. За даними видання, їх можуть звинувачувати у «злочинах» проти окупаційної влади. Сестра Ірини, Олена Руденко, повідомляє, що Олександр зміг передати записку з полону, в якій зазначено, що його звинувачують у "тероризмі".

- Не можу думати про Іру без сліз, не то, що розповідати про неї. Це сльози від суміші переживань за неї, безсилля якось змінити ситуацію і злості на цих в****дків, які причетні до викрадення і загалом політики боротьби з цивільним населенням на окупованих територіях… Я досі сподіваюсь, що отримаю від Іри якесь звичне повідомлення. Але чим більше проходить часу, тим краще розумію, що не відомо, коли це станеться… Найбільше я боюся побачити відео, на якому Іра в чомусь зізнається, а з іншого боку, це буде хоч якесь підтвердження, що вона жива, - розповіла коллега Левченко, чиє ім’я не розкривається з міркувань безпеки.

Джерела в силових органах, які причетні до процесу обміну полоненими, акцентують увагу на катастрофічній ситуації для цивільного населення.

- Росіяни просто викрадають їх, але вони не бажають їх обмінювати, оскільки у нас немає їхніх громадян серед полонених. Ми є цивілізованою країною і не займаємося викраданням громадян, незалежно від їхнього громадянства, - підкреслюють джерела.

- Станом на 6 липня 2023 року досі не відомо, де знаходиться Ірина та її чоловік і чому їх затримали. Ми звертаємось до міжнародних організацій з проханням посприяти визволенню цивільних заручників — Ірини та Олександра Левченків, - наголосили у виданні.

Українська влада неодноразово повідомляла про факти викраденнями росіянами людей на окупованих територіях. Мова йде як про військових, цивільних, так і про дітей. Так, в кінці червня стало відом, що РФ вивезла з тимчасово окупованих територій Херсонщини 185 українських дітей нібито "на відпочинок".   

Даних про Ірину та її чоловіка немає вже понад 2 місяці. Фото: telegraf.com.ua

Источник материала
Поделиться сюжетом