Вибори президента США можуть вплинути на розмір допомоги Україні
Вибори президента США можуть вплинути на розмір допомоги Україні

Вибори президента США можуть вплинути на розмір допомоги Україні

Однією з основних подій, що впливатимуть наступного року на економіку України, можуть стати президентські вибори в США, оскільки від їхнього результату залежатимуть обсяги допомоги, що отримає наша країна.

На цьому наголосив директор економічних програм Українського інституту майбутнього (UIF) Анатолій Амелін під час презентації Прогнозу економіки України на 2023-2024 роки, передає Укрінформ.

«Серед подій, що впливатимуть на економіку України та світу, однією з головних стануть вибори президента США. Їхні результати будуть впливати на обсяги та напрямок допомоги Україні. Ми вже чуємо риторику Дональда Трампа, який каже, що не треба витрачати гроші американців на Україну. Звичайно, його перемога не означатиме, що допомога Україні зупиниться, бо в США кілька центрів впливу, і президент – лише один з них. Але це може вплинути на обсяги цієї допомоги», - зауважив Амелін.

Крім виборів у США, на економічні процеси в Україні впливатиме світова фінансова криза, ймовірність початку якої вже обговорюють фахівці. На думку Амеліна, наразі існує кілька локальних «точок», які можуть стати відправними для початку цієї кризи, а далі ефект доміно розповсюдить процес на загальну світову економіку. Для України, яка дуже залежить від міжнародної допомоги, це є великим ризиком.

Наступним світовим трендом стане посилення санкційної політики на адресу Росії та дружніх до неї країн.

«Цей тренд буде, але ми бачимо, на жаль, що санкції, які сьогодні застосовуються до Росії, не мають дуже великого ефекту. У неї все ще достатньо ресурсів для того, щоб продовжувати війни. Так, вони обмежені щодо отримання валютної виручки від продажу енергоресурсів, але вони все одно отримують за них гроші. Тому цих санкцій недостатньо і треба їх посилювати, в першу чергу на країни та компанії, які допомагають їм обходити санкції», - зауважив експерт.

На цьому тлі залишається дуже високою ймовірність внутрішньої кризи у самій РФ, першими ознаками якої стали нещодавні події з угрупуванням «Вагнер». В Українському інституті майбутнього опрацювали чотири ймовірні сценарії цієї кризи, і розвиток кожного з них залежатиме від ситуації на фронті.

«Але ця криза неминуча, і цей саботаж вагнерівців два тижні тому є ознакою того, що в Росії починається транзит влади. І які центри впливу там переможуть, залежить в тому числі від ситуації, яка складеться у України на фронті», - додав експерт.

Як повідомлялося, губернатор штату Флорида Рон Десантіс, який вважається головним конкурентом-республіканцем колишнього президента Дональда Трампа на виборах у США, заявив, що у разі своєї перемоги не хотів би бачити американські війська втягнутими у війну Москви проти України.

Теги по теме
США Дональд Трамп
Источник материала
Поделиться сюжетом