13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
НБУ поліпшив прогноз «воєнних» втрат банківської системи
НБУ поліпшив прогноз «воєнних» втрат банківської системи

НБУ поліпшив прогноз «воєнних» втрат банківської системи

Національний банк поліпшив прогноз «воєнних» втрат банківської системи з 30% до 20% від довоєнного кредитного портфеля

Інформацію про це підтвердила перша заступниця голови Національного банку Катерина Рожкова в інтерв’ю «Економічній правді».

За словами Рожкової, оновлення прогнозу відбулося завдяки тому, що песимістичний сценарій з критичними наслідками для економіки від енергетичного терору не реалізувався, а безпекова ситуація завдяки Збройним Силам України відносно стабілізувалася.

«Коли ми прогнозували приріст NPL на 30% від кредитного портфеля, то брали до уваги результати енергетичного терору. Тоді ми очікували, що дефіцит електроенергії збережеться, що вплине на обсяги виробництва та знизить споживання», - пояснила Рожкова.

За її словами, кредити, які не обслуговуються, за якими втрачені застави чи потужності або потужності розташовані там, де йдуть бої чи на тимчасово окупованих територіях, банки зарезервували ще у 2022 році.

«Однак є значна кількість компаній, які мали розгалужену мережу потужностей, складів. Щось могло постраждати, а щось – ні. Такі підприємства продовжують працювати, але їхні обсяги виробництва знизилися. Ця категорія клієнтів отримала від банків короткострокову реструктуризацію до моменту стабілізації, але вірогідність того, що вони можуть опинитися в NPL, достатньо висока», - зазначила Рожкова.

Теги по теме
прогноз погоды Нацбанк Экономика
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны