Уряд Кенії назвав вихід росії з зернової угоди "ударом у спину"
Уряд Кенії назвав вихід росії з зернової угоди "ударом у спину"

Уряд Кенії назвав вихід росії з зернової угоди "ударом у спину"

КИЇВ. 18 липня. УНН. Вихід росії з угоди, що дозволяє Україні безпечно експортувати зерно через Чорне море, є "ударом у спину" для постраждалих від посухи країн, заявив уряд Кенії. Країна знаходиться в регіоні, що переживає одну з найсильніших посух за останні десятиліття. Про це пише ВВС, повідомляє УНН.

Цитата

"Рішення росії вийти з Чорноморської зернової ініціативи є ударом у спину світовим цінам на продовольчу безпеку і непропорційно впливає на країни Африканського Рогу, які вже постраждали від посухи", - заявив у своєму Twitter міністр Міністерства закордонних справ Кенії Корір Сінг'Оей.

Деталі

Понад 50 мільйонів людей у Сомалі, Кенії, Ефіопії та Південному Судані потребують продовольчої допомоги через посухи у їхніх країнах. В ООН повідомили, що в рамках зернової угоди Україна відправила 625 000 тонн продовольства в якості гуманітарної допомоги до Афганістану, Ефіопії, Кенії, Сомалі, Судану та Ємену.

Незважаючи на зліт цін на зерно, угода, укладена в липні 2022 року за посередництва Туреччини та ООН, дозволила повернути життєво важливу українську продукцію на світовий ринок.

Доповнення

Президент рф путін неодноразово погрожував вийтиз угоди, заявляючи, що частини угоди, які дозволяють експорт російського продовольства і добрив, не були виконані. Останнє судно, яке вийшло в рамках укладеної за посередництва ООН чорноморської "зернової угоди", вийшло з Одеського порту 16 липня. Головною вимогоюдля відновлення діалогу в кремлі назвали виведення з-під санкцій російських добрив і продовольства, а також підключення своїх банків до системи SWIFT.

Франціязасудила вихід росії із "зернової угоди" і назвала "шантажем", що впливає на глобальну продовольчу безпеку. Водночас зауваживши, що спільно зі своїми партнерами продовжить діяльність з метою зниження ризиків продовольчої нестабільності для найвразливіших груп населення в усьому світі, зокрема за допомогою коридорів солідарності ЄС.

Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю африканським журналістам заявив, що навіть після виходу росії із зернової угоди, треба робити все, щоб Україна могла використовувати Чорноморський коридор. До Києва звернулися компанії, які є власниками кораблів. Всі готові продовжувати постачання зерна за умов, якщо Україна відпустить, а Туреччина буде пропускати кораблі. 

Источник материала
loader
loader