1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Ексміністр охорони здоров'я Степанов отримав підозру від НАБУ
Ексміністр охорони здоров'я Степанов отримав підозру від НАБУ

Ексміністр охорони здоров'я Степанов отримав підозру від НАБУ

Колишнього урядовця підозрюють у причетності до злочинної схеми, яка нібито існувала на державному підприємстві “Поліграфкомбінат”, яким він свого часу керував.

У Національному антикорупційному бюро заявили про викриття корупційної схеми на ДП "Поліграфічний комбінат Україна" в 2013-2016 роках, завдяки якій з підприємства вивели понад 450 млн грн. Загалом у справі  оголошено підозру п'яти особам, серед яких - Максим Степанов, який у той час очолював це держпідприємство, а згодом став міністром охорони здоров'я в уряді Дениса Шмигаля. 

Про це повідомили на сайті НАБУ.

У повідомленні йдеться, що у 2013 році тодішній голова “Поліграфкомбінату”, яким, як відомо з відкритих даних, був Максим Степанов, придбав на підставних осіб естонську компанію, через яку організував закупівлю матеріалів для виготовлення бланків для паспортів, ID-карт, посвідчень водія тощо.

“Компанія-прокладка закупляла матеріали напряму у виробників, після чого перепродавала їх держпідприємству за завищеною у 4-6 разів вартістю. Упродовж 2013-2016 років, через цю схему група зловмисників заволоділа коштами на суму близько пів мільярда гривень”, - стверджують в НАБУ. 

За даними слідства, підозрювані зареєстрували на іноземну компанію право інтелектуальної власності на графічні елементи українських паспортів, що дозволяло їм отримувати додаткову винагороду у формі роялті. Кабінет міністрів за ініціативи НАБУ і САП припинив ці виплати на початку 2022 року.

Водночас НАБУ стверджує, що частину грошей у розмірі майже $1,5 млн головний підозрюваний легалізував в Україні, зокрема шляхом фіктивного продажу корпоративних прав за завищеною вартістю.

“21 липня 2023 року про підозру повідомлено 5 особам: колишньому директору та ексначальнику відділу ДП "Поліграфкомбінат", фізичній особі-пособнику злочину. Також до Естонії скеровано документи для повідомлення про підозру двом громадянам цієї країни (директору та менеджеру підконтрольної  компанії). Кваліфікація: ч. 5 ст. 191 КК України. Ексдиректору додатково інкримінують легалізацію коштів отриманих злочинним шляхом (ч. 3 ст. 209 КК України)”, - повідомили в НАБУ.

У викритті схеми, яка існувала на ДП “Поліграфкомбінат "Україна", взяли участь слідчі з України, Естонії та Франції під егідою Євроюсту.

У пресслужбі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури додали, що за результатами діяльності спільної слідчої групи в Естонській Республіці викрито громадянина цієї країни, який перевіряється правоохоронними органами різних країн на причетність до організації складної системи відмивання коштів по цілому світу. Окрім нього правоохоронцями Естонії повідомлено про підозру у легалізації коштів ще трьох громадян Естонії. 

Французькими правоохоронцями надається оцінка законності інших осіб на території Франції.

Нагадаємо, раніше Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру у зловживанні впливом чинній нардепці через торгівлю дозволами на перетин кордону.

Источник материала
Поделиться сюжетом