13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Заступницю голови НБУ Рожкову внесли до реєстру боржників, вона визнана боржником: вимагають повернути 1,48 млрд грн
Заступницю голови НБУ Рожкову внесли до реєстру боржників, вона визнана боржником: вимагають повернути 1,48 млрд грн

Заступницю голови НБУ Рожкову внесли до реєстру боржників, вона визнана боржником: вимагають повернути 1,48 млрд грн

Проти першої заступниці голови НБУ Катерини Рожкової розпочали виконавче провадження. Фонд гарантування вкладів (ФГВО) виграв суд і тепер вимагає від Рожкової та 11 її колишніх колег із Платинум Банку заплатити 1,48 млрд грн.

Інформація про те, що Рожкова потрапила до реєстру боржників, також відображається у системі Youcontrol. Рожкова раніше працювала в.о. голови правління Платинум Банку і, як повідомляють у ФГВО, незалежний форензик-аудит встановив низку фактів виведення активів із банку до визнання його неплатоспроможним.

Разом із Рожковою відшкодовувати 1,48 млрд грн солідарно мають і Костянтин Смольський (колишній голова правління Платинум Банку), Григорій Гуртовий (колишній голова наглядової ради) тощо. Гроші мають направити на погашення заборгованості перед кредиторами закритого банку.

НБУ визнав Платинум Банк неплатоспроможним у січні 2017 року, а у лютому того ж року фінустанову відправили на ліквідацію. За даними ФГВФО, обсяг вимог кредиторів Платинум Банку – 7,04 млрд грн, оцінна вартість ліквідаційної маси – 1,94 млрд грн, а сума недостатності майна банку для задоволення вимог кредиторів – 5,1 грн.

ФГВФО позов обґрунтував тим, що відповідачі, які були посадовими особами Платинум Банку, внаслідок неналежного виконання своїх службових обов'язків, а також "здійснення низки свідомо збиткових активних операцій" викликали завдання шкоди Платинум Банку у розмірі 1,48 млрд грн, яка складається з сум та списаних на збиток кредитних коштів.

Як повідомляв OBOZREVATEL, оновлена стратегія Національного банку передбачає, що Україна перейде від фіксованого курсу долара до плаваючого. У самому НБУ не називають точних термінів нововведень і лише перераховують необхідні для цього умови. Проте фінаналітики вважають, що фіксований курс можуть скасувати на початку 2024 року.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel, Threads та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны