Свавілля чиновника Левицького – чому лікарі міського перинатального центру не мовчать
Свавілля чиновника Левицького – чому лікарі міського перинатального центру не мовчать

Свавілля чиновника Левицького – чому лікарі міського перинатального центру не мовчать

Питання кластеризації закладів охорони здоров’я – бентежить медичну громадськість міста і області з березня місяця, від коли вийшла постанова КМУ від 28.02.2023 року № 174 «Деякі питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я».

І от – сталося! Медики міського перинатального центру 28 липня прийшли зі зверненням до депутатів міської ради – про НЕприєднання до кластерного закладу стоматологічної поліклініки.

Адже, як вони кажуть – про те, що має бути кластерна лікарня у складі: міська клінічна лікарня №1 (лікарня на вул.

Матейки) + Міська дитяча лікарня + міський перинатальний центр (міський пологовий будинок) – знали віддавна, що саме такий склад подано до МОЗ України на затвердження.

А про те, що до такого кластерного закладу приєднають стоматологічну поліклініку – не знали аж до середи, 26 липня зранку.

На сесії начальниця управління охорони здоров’я Алла Вацеба озвучила цікаві деталі – 24 липня отримали лист-погодження від МОЗ України на кластер з трьох перерахованих вище закладів, 25 липня раптово до нього «дочіпають причіп» стоматологічну поліклініку, 26 липня зранку на позачерговому виконкомі голосують рішення про припинення трьох закладів та утворення кластерної лікарні і проєкт статуту (якого ніхто з лікарів цих закладів не бачив і не читав), в четвер 27 липня цей змінений проєкт статуту отримує голова профкому міського перинатального центру, а в п’ятницю, 28 липня, вже рішення про припинення закладів та статут новоствореного закладу мав голосуватися на сесії міської ради!.

- Реклама -.

Невже це така миттєва реакція на лист МОЗ України наших місцевих депутатів і чиновників?! Куди так спішимо? В чому причина такого спіху? А все оказалося, як завжди дуже просто і без «шкурних» інтересів деяких посадових осіб не обійшлося!.

На сесії пані Алла Вацеба та одіозний заступник міського голови Олександр Левицький кілька разів гостро, можна навіть сказати «по хамськи», наголосили, що кого і куди приєднувати – справа Власника цих закладів! То може отим недолугим чиновникам варто нагадати – що Власником закладу є міська територіальна громада – медики, які працюють в цих закладах, люди, які отримують там же медичну допомогу, ми усі! А не пані Вацеба, і не пан Левицький! І не треба хамити громаді!.

Закрадається думка, що за такими швидкими діями криється якась нечиста на руку справа – пана Левицького? Бо ж на здоровий глузд не налазить – як до дитячої лікарні, пологового будинку, лікарні загального профілю, де проводять хірургічні, травматологічні та інші складні операції – «приліплюють» стоматологічну поліклініку» – амбулаторний заклад! Де логіка? Для кожної пересічної людини зрозуміло б було якби стоматологічна поліклініка була об’єднана раніше разом зі всіма міськими поліклініками.

Шукаємо причину.

Як виявилося, стоматологічна поліклініка є дотаційним закладом від часу переходу закладів охорони здоров’я на фінансування за кошти НСЗУ (Національна Служба Здоров’я України).

Орієнтовна сума коштів з міського бюджету, як нам вдалося встановити, яка щомісячно спрямовувалась на заробітну плату стоматологів складала 300-500 тис.

грн, а зароблені кошти закладом, які оплачувало за послуги НСЗУ, складали лише близько 70-100 тис.

грн! Чудеса, та й годі! В місті купа приватних стоматологічних закладів, їх власники купляють дорогі авто і ведуть розкішний спосіб життя, адже стоматполіклініки завжди були прибутковими, якщо там працюють хороші спеціалісти, а наша міська стоматологічна поліклініка, чомусь, є збиткова!.

Тепер, що громада міста, точніше оці три міські заклади отримають після такого недолугого рішення чиновників? Одні збитки! Очевидно, подібна ситуація буде і в кластерному закладі, тобто ці три основні заклади програють двічі – «через приєднання збиткової стоматполіклініки і знову через неотримання коштів від НСЗУ, бо пакет стоматологічних послуг більше не оплачується»… Тепер лікарі всіх трьох міських закладів зобов’язані будуть гарувати для того, щоб задовільнити амбіції чиновників та утримувати збиткову стоматполіклініку – оплачувати всі комунальні послуги, зарплату стоматологам, які не спрломожні були до сих пір заробити на себе та свій заклад!.

Фінансування з НСЗУ міської стоматполіклініки триває з 2020 року, і за ці 3 (три роки) керівниця стоматологічної міської поліклініки не спромоглася вивести заклад із ряду збиткових, незважаючи на масові скорочення стоматологів та суцільні платні стоматологічні послуги – безкоштовно лише лікування гострого зубного болю та лікування дітей.

Не секрет й те, що практично всі лікарі-стоматологи та медичні сестри цього закладу підробляють у приватних стоматологічних клініках, куди скеровуються пацієнти зі міської стоматполіклініки.

Підтвердженням цьому є те, що така збитковість міської стоматологічної поліклініки не завадила її керівниці Терезії Стефанків відкрити власний приватний стоматологічний кабінет! А це вже конфлікт інтересів! Хто бідує, а хто жирує!.

Закрадається думка, що такими діями, приєднуючи збиткову стоматологічну поліклініку до кластерного закладу, чиновник Левицький, з притаманною йому хамською поведінкою під час спілкуванням з медиками, зробив три речі:.

по-перше, прилаштував на керівну посаду «свою людину», яка не може керувати медичним закладом і не спроможна вивести госпрозрахунковий комунальний заклад на рейки самоокупності.

Такі схеми цей чиновник, мабуть, полюбляє – а це вже верх цинізму!.

по-друге, «Своя» людина очолила заклад – всіх «не.

Вгодних» – на звільнення, скорочення штатів, скорочення відділень, скорочення посад гарантоване!.

по-третє, вирішив питання із зарплатою стоматологам – тепер на утримання стоматологів міської поліклініки будуть заробляти педіатри, гінекологи, хірурги, травматологи….

Це значить так міська влада планує «розвивати» міську медицину?.

Як наголосила голова профспілки міського перинатального центру на сесії міської ради, опираючись на запропонований міськими чиновниками для голосування депутатам новий статут – «міську дитячу поліклініку, міський перинатальний центр і міську лікарню «опустили» нижче рівня «плінтусу» – три заклади опустили до рівня звичайного відділення, тобто знищили аж три повноцінні різнопланові спеціалізовані лікарні, які десятки років надають медичну допомогу мешканцям Івано-Франківська – новонародженим, дітям та дорослим, вагітним і жінкам! Це все пан заступник міського голови Левицький назвав «розвитком міської лікарні» – цинізм просто зашкалює!.

Правильним рішення в цій ситуації було б утворити кластерний заклад відповідно до рекомендованого рішення МОЗ України – виважено і серйозно підійшовши до справи – адже за цим рішенням долі близько 1000 медичних працівників та ще 2000-3000 членів їх родин, а міську стоматологічну поліклініку приєднати до усіх інших міських поліклінік – адже це ланки амбулаторної допомоги, але пан Левицький мовчить і не відповідає на всі закиди з цього приводу.

Чи в нього є свій інтерес до керівництва усіх міських поліклінік, яка кілька років тому скоротила понад 200 медиків, за особливої підтримки пана Левицького.

Пороблено йому чи що?.

Що переможе – здоровий глузд і раціональність, чи «шкурні» інтереси деяких міських чиновників, покаже час! Як поступить міські влада та депутати, яким громада делегувала владні повноваження, і яке буде їх рішення – мешканці міста теж скоро побачать! Проте, слід наголосити, що жителі міста не для того делегувала чиновникам та депутатам владні повноваження, щоб ті своїми діями накоїли лиха та знищили медицину міста заради власних амбіцій та «шкурної» вигоди!.

Источник материала
Упоминаемые персоны
loader
loader