Кремль змушує блогерів дедалі більше брехати про контрнаступ ЗСУ: аналітики ISW вказали, чим це може обернутися
Кремль змушує блогерів дедалі більше брехати про контрнаступ ЗСУ: аналітики ISW вказали, чим це може обернутися

Кремль змушує блогерів дедалі більше брехати про контрнаступ ЗСУ: аналітики ISW вказали, чим це може обернутися

Сегменти російського провоєнного інформаційного простору почали об’эднуватися навколо наративної спроби Кремля зобразити контрнаступ України як провал, дедалі більше перебільшуючи втрати ЗСУ та менше розповідаючи про свої, ніж раніше. Деякі блогери формують власне зображення подій на фронті, ймовірно, побоюючись покарання від влади, подібного до арешту терориста Ігоря Гіркіна.

Разом із тим здатність Кремля створити цілісний наратив про війну в російському інформаційному просторі залишається невизначеною, і подальші невдачі Росії або значні успіхи України можуть підірвати його прогрес у цих зусиллях. На це вказали аналітики Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW).

Зазначається, що відомі російські блогери все частіше неточно репрезентують контрнаступальні операції ЗСУ як серію "невдалих" українських атак по всій лінії зіткнення. Вони широко розповсюдили кадри від 29 липня, стверджуючи, що на них видно, як один російський танк "розгромив цілу українську роту з бронетехнікою", наче це відбулося нещодавно. Але насправді встановлено, що кадри було знято ще 7 червня і вони показують, як артилерійські підрозділи ЗС РФ лише завдають ударів по українській колоні.

"Російські джерела і раніше ретранслювали старі кадри на підтримку тверджень про те, що українські сили зазнають значних втрат у бронетехніці, а збільшення відеоматеріалів 29 липня вказує на те, що вони навмисно роблять це, щоб підтримати версію Кремля", – наголосили в ISW.

Там нагадали, як російський диктатор Володимир Путін нещодавно заявив, що українські війська "втратили 39 одиниць бронетехніки" за кілька днів боїв у західній частині Запорізької області, а це є помітною інтонацією у його перебільшенні українських втрат під час контрнаступу ЗСУ.

Раніше аналітики оцінювали, що Кремль, ймовірно, змінює свою політику щодо висвітлення війни, щоб применшити можливості успішного українського контрнаступу та просувати себе як ефективного керівника воєнних дій.

На цьому тлі блогери з РФ продовжують заявляти про локальні наступи ЗСУ та деякі проблеми з російськими оборонними операціями, але ширше оперативне подання українського контрнаступу в провоєнному російському інформаційному просторі узгоджується з ймовірною зміною його подачі Кремлем.

На думку експертів, деякі пропагандисти, можливо, формують своє зображення ширшого українського контрнаступу, побоюючись покарання Кремля після арешту відомого його критика – терориста Ігоря Гіркіна (Стрєлкова). Російське інсайдерське джерело з посиланням на джерела в адміністрації глави РФ 28 липня заявило, що Кремль нещодавно закликав пов’язаних із ним блогерів скоротити висвітлення війни в Україні в цілому та публікувати більше "позитивного контенту на теми національної гордості Росії".

"Ми не помічали, щоб прокремлівські блогери скорочували висвітлення війни, хоча вони й почали більш наполегливо стверджувати, що український контрнаступ зазнав невдачі. Арешт відомих критиків війни проти України, таких як Гіркін, поряд із зусиллями міноборони РФ з консолідації контролю над російським інфопростором може спонукати обраних блогерів узгоджувати своє зображення війни з серйознішими заявами Кремля, ніж вони зазвичай це робили", – висловили переконання в ISW.

Там вважають, що здатність Кремля створити цілісніший наратив про війну в російському інформаційному просторі залишається невизначеною, а подальші невдачі ЗС РФ або значні успіхи ЗСУ на фронті можуть підірвати прогрес пропагандистів у цих зусиллях.

Сьогодні сегменти російського інфопростору продовжують скаржитися на системні проблеми, пов’язані з військовими діями, і багато блогерів, найімовірніше, змінять курс на своє зображення українського контрнаступу у разі значних успіхів України.

"Спільнота провоєнних російських блогерів, як і раніше, дуже реактивна і мотивована яскравими темами обурення, і багато хто, ймовірно, відмовляться від спроб приєднатися до повідомлень Кремля про війну в разі, якщо полеміка про невдачу Росії викличе новий сильний гнів щодо "лідерства" російських військових. Злагоджено розширений и наратив Кремля, який не піддається сумніву, про тактичну та оперативну ситуацію в Україні ускладнив би точне висвітлення реалій поля бою, особливо за відсутності докладніших репортажів із українського боку", – констатували в ISW.

Як повідомляв OBOZREVATEL, арешт у Росії терористів Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) та Павла Губарєва добряче налякав колаборантів на тимчасово окупованих територіях України. Вони почало масово втікати звідти.

Секретар РНБО України Олексій Данілов висловив переконання, що арешт Гіркіна – це свідчення сильного переляку в Москві. Він показовий та є попередженням для всіх, хто наважиться критикувати владу.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel, Threads та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом