Працівники клінік у Києві та Харкові отримали підозри через схеми з сурогатним материнством
Працівники клінік у Києві та Харкові отримали підозри через схеми з сурогатним материнством

Працівники клінік у Києві та Харкові отримали підозри через схеми з сурогатним материнством

Працівників двох приватних клінік — в Києві та Харкові — звинуватили в торгівлі людьми під прикриттям сурогатного материнства. 12 людей отримали підозри, п'ятьох з них затримали. Про це 3 серпня повідомили Київська міська прокуратура, СБУ, ДПСУ та поліція Києва.

- Під прикриттям програми сурогатного материнства за грошову винагороду вони здійснювали продаж новонароджених дітей іноземним громадянам, які проживають в країнах, де заборонено сурогатне материнство, — йдеться у повідомленні київської прокуратури.

Організаторами схеми назвали керівників медичних клінік, які надають послуги у сфері репродуктивної медицини у Києві та Харкові. Інші учасники – працівники клінік, адвокат, колишні правоохоронці та перекладачі.

Сурогатних матерів шукали в Харківській області та обіцяли близько 12 тисяч євро, але насправді жінки отримували значно меншу винагороду, ніж було обіцяно. У разі незгоди сурогатної матері на окремі умови, їм погрожували. Жінки надавали згоду на вивіз немовлят за межі України нібито до близьких родичів. Також майбутні батьки-іноземці не були сімейними парами згідно українського законодавства.

У межах слідства встановлено незаконне вивезення за кордон восьми немовлят та попереджено вивезення однієї дитини під час воєнного стану. Минулого року в Харкові затримали замовника – іноземця під час оформлення документів. Перевіряється інформація щодо близько 40 фактів вивезення новонароджених дітей з України за кордон в порушення чинного законодавства.

У ДПСУ нагадали, що умови сурогатного материнства регулюється Порядком застосування допоміжних репродуктивних технологій, що затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України. Фігурантам загрожує позбавлення волі на строк від восьми до 15 років.

Працівники клінік у Києві та Харкові отримали підозри через схеми з сурогатним материнством - Фото 1

 

 

Источник материала
loader
loader