У перелік світової спадщини у небезпеці можуть увійти три об’єкти України
У перелік світової спадщини у небезпеці можуть увійти три об’єкти України

У перелік світової спадщини у небезпеці можуть увійти три об’єкти України


Всеохопний звіт про завдану шкоду місія ЮНЕСКО підготує у грудні – до зустрічі країн-учасниць Гаазької конвенції. Відтак цей звіт може бути використаний як доказ у міжнародних судах.

ЮНЕСКО рекомендує додати Софійський собор, Києво-Печерську лавру й історичний центр Львова до переліку світової спадщини, що опинилася у небезпеці. Про це у вівторок, 8 серпня, повідомила голова Бюро ЮНЕСКО в Україні К’яра Децці Бардескі під час .

“ЮНЕСКО нещодавно рекомендувала додати до списку об’єктів Світової спадщини, що знаходяться під загрозою нові українські об’єкти, які потребують збереження. Це собор святої Софії та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська лавра, а також ансамбль історичного центру Львова”, – зазначила вона 

За словами очільниці ЮНЕСКО в Україні, остаточне рішення ухвалить комітет Світової спадщини ЮНЕСКО у вересні.

Перелік об’єктів Світової спадщини в небезпеці – це окремий список, до якого експерти ЮНЕСКО заносять ті місця, які на їхню думку перебувають під загрозою зникнення чи знищення внаслідок природних причин та катастроф або через втручання людини – війни, конфлікти, забруднення, браконьєрство, невпорядковане будівництво тощо.

Занесення об’єкта до цього списку означає, що до нього необхідно ставитись з особливою увагою та вживати невідкладних заходів щодо його порятування і збереження.

Відзначимо, за підрахунками експертів організації, з початку повномасштабного вторгнення станом на 26 липня пошкоджено в Україні 274 культурних об’єктів. Йдеться про 117 релігійних об’єктів, 27 музеїв, 19 пам’ятників, 12 бібліотек, 1 архів, а також 98 будівель, які мають історичний чи художній інтерес.

Нагадаємо, лише вночі 23 липня росіяни вдарили по Одеській області п’ятьма видами ракет. Руйнувань зазнали десятки будівель у центрі Одеси. Постраждали 28 пам’яток архітектури, в тому числі Спасо-Преображенський кафедральний собор.

Тоді загинули дві людини, ще 22 мирних мешканців отримали поранення.



Теги по теме
Львов
Источник материала
loader
loader