12 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У центрі Харкова зупинили незаконний демонтаж особняка 1830-х років
У центрі Харкова зупинили незаконний демонтаж особняка 1830-х років

У центрі Харкова зупинили незаконний демонтаж особняка 1830-х років

На Бурсацькому узвозі, 6, у центрі Харкова правоохоронці та посадовці зупинили незаконний демонтаж особняка 1830-х років, який проводила приватна компанія, проте будівля вже напівзруйнована.

Про це повідомила пресслужба Харківської міської ради у Телеграмі, передає Укрінформ.

Представники Харківської міської ради та правоохоронних органів зупинили будівельні роботи на Бурсацькому узвозі, 6.

“Факт незаконного будівництва та часткового демонтажу будівлі був встановлений кілька тижнів тому. ТОВ «Лакі Траст», якому належить будівля, не має договору оренди чи права власності на цю земельну ділянку, містобудівні умови забудовник не отримував, як і дозвільні документи на початок виконання будівельних робіт”, - ідеться у повідомленні.

Як зазначила начальник відділу правового забезпечення департаменту земельних відносин міської ради Катерина Підлісна, роботи зупинені, однак будівля вже напівзруйнована.

“Зараз ми бачимо напівзруйновану триповерхову будівлю в історичному центрі Харкова. До правоохоронних органів передані матеріали для вирішення питання щодо відкриття кримінального провадження, а міськрада перевіряє вимоги земельного та містобудівного законодавства, зокрема, вирішується питання про подання відповідного позову до суду. На жаль, власники будівлі на контакт із представниками міської ради не виходили та при зупинці робіт на об'єкті не з'явилися», - говорить Підлісна.

Вона повідомила, що будівля хоч і історична, але офіційно не належить до пам'яток архітектури. Тому до Харківської обласної військової адміністрації був надісланий запит, аби з'ясувати, чому цей будинок не внесений до відповідного реєстру. Підлісна наголосила, що жодні роботи не будуть розпочаті, доки не вирішиться питання з кримінальним провадженням та не будуть отримані результати перевірки.

Раніше депутат міської ради Ірина Гончарова-Багалій у Фейсбуці повідомляла, що на місці робіт не було жодних інформаційних щитів, а місце робіт було не огороджене. На місце кілька разів викликали поліцію, після чого роботи на певний час припинялися.

За даними ГО “Харківський антикорупційний центр” із посиланням на реєстр нерухомості, серед співвласників фірми “Лакі Траст”, якій належить будівля, зазначений митрополит Харківський і Богодухівський УПЦ МП Онуфрій (Легкий Олег Володимирович).

“Щодо земельної ділянки під будівлею, то її орендувала ПАТ “Компанія “Дніпро”, серед співвласників якої значиться Тамара Цикова, яка, за даними ЗМІ, є тещею Павла Лазаренка. У реєстрі зазначено, що оренда була розрахована до 2020 року, а ділянка має використовуватись для експлуатації офісної будівлі. Також у реєстрі йдеться про те, що “на орендовану земельну ділянку встановлені обмеження: заборона самовільної забудови; заборона зміни цільового призначення”, - зауважили в антикорупційному центрі.

Зруйнована будівля - колишній особняк Штейфонів, зведений у 1830-х роках. Родина володіла заводом фарб, вісьмома будинками, торговими лавками у Харкові. Олександр Штейфон був цеховим майстром, а пізніше став купцем 3-ї гільдії. Один із представників родини - Микола Штейфон - заснував у Харкові велике виробництво капелюхів. Як стверджують дослідники історії міста, саме на подвір’ї будинку на Бурсацькому узвозі розташовувалася капелюшна майстерня.

Бурсацький узвіз — одна з найвідоміших вулиць Харкова. Розташовується в центрі міста, адміністративно — у Шевченківському районі. Назву узвіз отримав від бурси (Харківської духовної семінарії), що діяла в нинішній будівлі Державної академії культури (буд. №4).

Фото з відкритих джерел

Теги по теме
Харьков
Источник материала
Поделиться сюжетом