Попри погрози Росії: до Стамбула прибуло судно, яке стояло в порту Одеси від початку вторгнення
Попри погрози Росії: до Стамбула прибуло судно, яке стояло в порту Одеси від початку вторгнення

Попри погрози Росії: до Стамбула прибуло судно, яке стояло в порту Одеси від початку вторгнення

Контейнеровоз Joseph Schulte під гонконзьким прапором, який вийшов із заблокованого Росією українського чорноморського порту на початку цього тижня.

Судно понад рік стояло в порту Одеси

Журналісти повідомили, що Joseph Schulte наразі вже проходить через турецьку протоку Босфор. Місцеві мовники повідомили, що судно кине якір у порту Амбарли на півдні Стамбула.

Судно, яке скористалось українським чорноморським коридором, перебувало у порту Одеси з 23 лютого 2022 – воно зайшло за день до початку повномасштабного вторгнення Росії до України.

Володимир Зеленський наголосив, що вихід цього судна – важливий крок до відновлення судноплавства у Чорному морі.

Зазначимо, що минулого тижня Україна оголосила про "гуманітарний коридор" у Чорному морі для звільнення вантажних суден, які застрягли в українських портах після того, як Росія вийшла із зернової угоди.

Що відомо про український чорноморський коридор

  • Цей коридор Україна запропонувала сама у зверненні до Міжнародної морської організації (IMO). Рада ІМО визнала міжнародне право нашої держави на вільне торговельне судноплавство і закликала Росію припинити будь-які погрози та дотримуватися міжнародних конвенцій.
  • Тимчасові маршрути руху цивільних суден до та з чорноморських морських портів України почали діяти від 8 серпня 2023 року. У ВМС наголошують, що першочергово вони використовуватимуться для виходу цивільних суден, які перебувають в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний ще з початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року.
  • До проходу маршрутами допускатимуть судна, власники й капітани яких офіційно підтверджують готовність до плавання в поточних умовах.
Теги по теме
Черное море
Источник материала
loader
loader