Повітряні сили повідомили, наскільки готові українські аеродроми до прийому західних винищувачів
Повітряні сили повідомили, наскільки готові українські аеродроми до прийому західних винищувачів

Повітряні сили повідомили, наскільки готові українські аеродроми до прийому західних винищувачів

Винищувачі F-16 уже мали змогу випробувати українські аеродроми,  вони сідали в Україні під час забезпечення Євро-2012 на аеродромі Миргорода, і наші пілоти вже знайомі з ними. Про це сказав речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини».

«F-16 уже сідали в Україні під час забезпечення Євро-2012. Ці літаки були на аеродромі Миргорода, сідали на наші злітки і почувались там добре. Наші пілоти навіть мали можливість ознайомитися з ними. Власне вони літали і на F-15 у Старокостянтинові Хмельницької області у 2018 році. Тобто, західні літаки «ефки» були на наших аеродромах», – сказав Ігнат.

Речник  додав, що були і навчання у 2018 році, коли льотчики ділились досвідом.

Ігнат також пояснив, що особливих проблем з інфраструктурою для сучасних західних винищувачів в Україні немає. «У нас більшість військових аеродромів мають смугу, яка зроблена з бетонних плит. Вони мають шви, які треба загладжувати. Якщо підготувати належним чином ті смуги, то в принципі жодних проблем немає. F-16 ще має проблему з низько розташованим повітрязабірником, що може засмоктувати сторонні предмети. Це небезпечно, і за цим треба доглядати, треба тримати смугу чистою», – додав він.

За словами Ігната, нині, в час війни, окрім стану злітно-посадкових смуг і чистоти, потрібно робити іншу логістику, яка в умовах бойових дій буде захищати літаки, аби ворог не зміг знищувати їх на аеродромах.

Як повідомлялося, 20 серпня Нідерланди та Данія оголосили про рішення передати Україні винищувачі F-16. Українські пілоти та інженери уже почали навчатися використовувати ці літаки. Данія розраховує передати перші F-16 Україні ближче до Нового року.

Источник материала
loader
loader