20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Сильні і незалежні: українські бренди, які наближають перемогу
Сильні і незалежні: українські бренди, які наближають перемогу

Сильні і незалежні: українські бренди, які наближають перемогу

Український бізнес у найскладніший для країни період став прикладом для всього світу. Багато компаній не лише змогли вистояти, але й витратили шалені кошти на благодійність. Хтось зайнявся озброєнням ЗСУ, інші – безкоштовно надають свої послуги постраждалим, постачають гуманітарку, забезпечують українців медикаментами, житлом тощо.

Українські компанії допомагають, а в деяких випадках і рятують життя захисників і цивільних. Змінилося не лише ставлення українців до брендів, але і сама роль бізнесу. Тепер компанії не просто опікуються якістю своїх послуг, а й роблять усе можливе, щоб наблизити перемогу. Крім того, саме завдяки підприємствам, які відмовились від ідеї релокації та продовжують інвестувати, незважаючи на ризики, держава отримує податки, має можливість забезпечувати армію, платити пенсії, виконувати свої обов'язки.

Будь-яка участь – надважлива, незалежно від витраченої на допомогу суми. OBOZREVATEL не оцінює внесок кожного окремого бізнесу, але розповідає лише про кілька показових прикладів. Насправді таких компаній – тисячі по всій країні.

"Епіцентр": мільярдна допомога країні та внесок на реанімобілі з кожної покупки

"Епіцентр" з перших днів повномасштабної війни почав допомагати країні, розповідають у компанії. Долучилися до створення трьох великих гуманітарних хабів у різних регіонах, які забезпечували прийом та відправлення гуманітарних вантажів, а також допомагали вимушеним переселенцям.

"Епіцентр" також розпочав масштабну ініціативу "Рятуємо життя", яка передбачає відрахування коштів з кожної покупки в мережі на закупівлю бронешвидких та реанімобілів. У межах проєкту компанія передала українським медикам вже 65 автомобілів швидкої допомоги на суму 172 млн грн. Також "Епіцентр" підтримав ініціативу "Гуманітарне розмінування" від United24 та анонсував виділення $1 млн на броньовані автомобілі для очищення українських територій від боєприпасів.

Власні фінансові та матеріальні ресурси виділяються і для підтримки співробітників-військовослужбовців. Починаючи з 2014 року майже 3500 працівників компанії взяли до рук зброю, щоб боронити країну від загарбника. Попри те, що українські роботодавці сьогодні звільнені від обов'язку сплачувати призваним працівникам середній заробіток, "Епіцентр" продовжує виплачувати його всім у повному обсязі.

Загалом з початку великої війни компанія спрямувала на допомогу країні понад 1 млрд грн, а також використовувала для гуманітарних потреб власні приміщення, транспортний парк, робочу силу та стратегічні запаси товарів. При цьому "Епіцентр" продовжує підтримувати економіку країни мільярдами інвестицій та сплачених податків.

"Сталевий фронт": бронесталь, криївки та допомога "Азову"

"Сталевий фронт Ріната Ахметова" – це об’єднана допомога ЗСУ від усіх активів бізнесмена. Група Метінвест, ДТЕК, "Укртелеком", "Лемтранс" з перших днів великої війни почали закуповувати техніку та амуніцію для військових. Але головною особливістю "Сталевого фронту" стало власне виробництво, яке розгорнули металургійні підприємства Ахметова.

Найперше почали виготовляти бронесталь, щоб робити пластини для бронежилетів – їх катастрофічно не вистачало на фронті. За кілька місяців зробили понад 150 тис. бронежилетів класу захисту 4+. Згодом військові попросили продумати конструкцію польових укриттів, де б бійці почувалися безпечно. Так з’явилися "сталеві криївки", які швидко збираються просто у полі та здатні витримувати артобстріл. Загалом Метінвест розробив понад 20 нових продуктів, які так чи інакше корисні на фронті.

Водночас закупівлі техніки не припиняються. "Сталевий фронт" передав на передову вже понад 2 тис. різноманітних безпілотників: від "Мавіків" до "Валькірій" і "Лелек". Близько 11 тис. одиниць спецобладнання: прицілів, тепловізорів, рацій, дальномірів тощо. Понад 1000 авто: пікапів, бусів, машин швидкої. Також постійно передають старлінки, екофлоу та генератори.

"Сталевий фронт" постійно на зв’язку з військовими, розвідниками, прикордонниками.

А у серпні він спорядив спецтехнікою на 40 млн грн легендарну бригаду спецпризначення "Азов", яка повертається на фронт. Загалом під час великої війни Рінат Ахметов спрямував на допомогу ЗСУ та цивільним понад 5,5 млрд грн, що робить його найбільшим приватним благодійником.

"Хортиця": податки та допомога українцям

"Хортиця" відмовилася від релокації виробничих потужностей за кордон, попри ризики війни. Від початку повномасштабної війни компанія сплатила до бюджету вже майже 4 млрд грн податків.

"Залишилися, щоб підтримувати економіку України та наповнювати бюджет. Зберегли більш ніж 2 тис. робочих місць", – розповідають у "Хортиці". З перших днів повномасштабної війни бізнесмен та власник компанії Global Spirits Євген Черняк допомагає українцям.

Загальна сума допомоги через благодійні фонди та окремих волонтерів становить понад 1,9 млн доларів. Передусім це гуманітарна допомога, медикаменти, продуктові набори, генератори, павербенки, водонагрівачі та інше. Євген Черняк повністю фінансує благодійний фонд Help.zp.ua у Варшаві. Особисто контролює всі поставки гуманітарної допомоги та її отримання. А також долучається до різних благодійних проєктів.

На території заводу ЛГЗ "Хортиця" одне із складських приміщень облаштували під укриття, де продовжують приймати вимушених переселенців, надають тимчасовий прихисток. Постраждалим від ракетних ударів запорожцям перерахували 2,5 млн грн на відновлення житла. Кошти передавали людям особисто в руки.

Благодійний фонд "Захисти життя" з перших днів війни налагодив виробництво бронежилетів різних класів захисту. Всього власними силами волонтери виготовили та вже передали безкоштовно близько 6 тис. бронежилетів. Євген Черняк повністю сплатив потребу для волонтерів, які працюють на лінії фронту, а також для медиків та комунальників, які долали наслідки повені на Херсонщині.

"Київстар": мільярди на стабільний зв’язок, допомога ЗСУ та інвестиції в державу

Агресор з перших днів повномасштабної війни намагався залишити українців без зв’язку та доступу до інтернету. Робота мобільних операторів перетворилася на щоденну боротьбу. "Київстар" інвестує в будівництво, капітальні витрати більше, ніж за весь час до повномасштабної війни.

Головний пріоритет компанії, яка обслуговує понад 24 мільйонів людей, – стабільний зв’язок. За 17 місяців війни телеком-оператор витратив на відбудову і розвиток телеком-мереж 8,1 млрд грн. За час великої війни компанія відновила роботу 1600 базових станцій, усунула близько 170 тисяч аварій, замінила 1200 км пошкоджених кабелів, поновила мобільний зв`язок у 912 населених пунктах.

Телеком-оператор не лише відбудовує зруйноване росіянами, але й розвиває в Україні нові технології, продовжує будівництво мережі 4G. За час війни до зв`язку 4G підключено 3,5 тис. населених пунктів. А в найближчі три роки "Київстар" планує інвестувати у телеком-сектор України $600 млн, які використає для подальшого розвитку 4G і підготовки мережі до 5G-зв'язку.

Ще один напрям роботи – допомога ЗСУ, абонентам, країні. "Київстар" вже надав допомоги ЗСУ, українцям, державі на суму понад 1,3 млрд грн. Це, зокрема, підтримка фондів, які опікуються потребами військових, інвестиції у державні проєкти, як-от відновлення цифрової інфраструктури, розмінування територій, посилення кіберзахисту тощо. Від початку повномасштабної війни національний телеком-оператор перерахував до державного бюджету 15,208 млрд грн податків і зборів.

АТБ: провіант для військових та допомога на 500 млн

АТБ з перших днів повномасштабної війни розгорнула кампанію з підтримки Збройних сил, добровольчих формувань, медичних закладів, волонтерів, вимушених переселенців тощо. Загальна сума допомоги вже перевищила 500 млн грн і продовжує зростати.

Українським захисникам передали десятки тонн провіанту. Окрім свіжих продуктів, компанія допомагає ЗСУ технікою, яка посилює наступальний потенціал та крок за кроком наближає Перемогу. Станом на сьогодні військовим передано понад тисячу автівок. Це надійні новенькі пікапи, вантажівки підвищеної прохідності, оперативно-штабні та піротехнічні машини, автоцистерни тощо.

Перша одиниця необхідного для військових спецтранспорту була куплена вже на другий день російського вторгнення – 26 лютого 2022 року. Також для потреб захисників закуплено понад тисячу сучасних дронів Mavic 3.

До ініціатив, спрямованих на допомогу українським військовим, долучаються як партнери АТБ по бізнесу, так і мільйони громадян. Йдеться про проєкти "Брайти", "Сертифікат для ЗСУ", "Заряджаємо ЗСУ", "Благодійний внесок" тощо.

Більше чотирьох тисяч працівників АТБ добровільно вступили до лав ЗСУ. Понад 280 з них отримали поранення, а 130, на жаль, вже немає серед живих. "Незважаючи всі труднощі та втрати, компанія продовжує стійко тримати свій гуманітарний фронт та надавати всебічну підтримку тим, хто цього найбільше потребує", – розповідають в АТБ.

Видавництво "Ранок": розповсюджує книги серед бібліотек, навчальних закладів

У світі, де інформація стає найціннішим ресурсом, доступ до знань та літератури є ключем до освіти. Всеукраїнський благодійний фонд "Ранок-Україна", створений за ініціативою та під патронатом харківського видавництва "Ранок", визначає свою місію у популяризації читання та розвитку просвітницької сфери.

Однією з головних програм фонду є створення та розповсюдження безкоштовних книг серед бібліотек, громадських організацій та інших освітньо-навчальних закладів. Ініціативи та програми, реалізовані благодійним фондом "Ранок", стали важливими ланками в підтримці та допомозі тим, хто її потребує найбільше. З початку повномасштабної війни вектор діяльності фонду було переорієнтовано. Нині уся книжкова допомога спрямовується ще й на підтримку родин внутрішньо переміщених осіб, малозабезпечених та багатодітних сімей. Окрім того, Благодійний фонд тісно співпрацює з військовими бригадами, поповнюючи фонди військових бібліотек.

Благодійний фонд "Ранок" підписав Меморандум про співпрацю з 5-ю окремою Слобожанською бригадою та Київським інститутом Національної гвардії України про поповнення бібліотечних фондів. Крім того, разом з видавництвом та мережею книгарень "Книголенд" реалізує проєкт "Книжкова допомога": будь-хто може придбати книгу для захисників.

Фонд підтримує проєкт "Книжковий Клуб ЦСР" – розповсюджують книги в Україні та інших країнах Європи в локаціях, де відбувається психологічна підтримка українських дітей України, особливо на деокупованих територіях. Фонд "Ранок" також підтримує буккросинг в освітніх закладах та громадських місцях, поповнює фонд пункту обміну в Центральному парку Харкова. Також за допомогою видавництва проводять аукціони на допомогу ЗСУ. Зокрема, у Таллінні комікс "Привид Києва" з двома автографами Залужного продали на аукціоні за 10 тисяч євро. 10 грн із продажу кожного примірника манґи "Привид Києва" спрямовують на допомогу ЗСУ.

Нова пошта: сотні мільйонів на перемогу та забезпечення військових усім необхідним

З 24 лютого 2022-го Нова пошта інвестувала у наближення перемоги 835 млн грн. Компанія комплексно допомагає 14 військовим підрозділам, потреби яких закриває повністю – це піхота, десант, прикордонники, ТРО, ДСНС та інші. У кожному з них від 2 до 8 тис. захисників.

Нова пошта забезпечує підрозділи всім: від турнікетів, рацій, автомобільних шин, генераторів до бензопил, лопат, дронів. Саме дронів потрібно дуже багато, різних типів, як розвідувальних, так і ударних. І компанія допомагає військовим обирати найбільш вдалі моделі – постачає декілька варіантів, військові їх тестують та замовляють необхідну кількість – це імпортні Dji mavic 3, Dji matrice 30, Dji matrice 300 та українські Vampire, R18, "Кажан". 3200 працівників Нової пошти мобілізовані до Сил оборони та захищають країну на фронті. Компанія забезпечує потреби не лише мобілізованих співробітників, але і їхніх підрозділів. Йдеться про постачання спорядження, амуніції, аптечек, дронів, автомобілів та інших предметів першої необхідності.

Також компанія продовжує виплачувати співробітникам матеріальну допомогу у розмірі середньої заробітної плати. "Це наша спільна справа – до підтримки колег на фронті долучаються і наші співробітники, які заснували внутрішній волонтерський рух "Свої для своїх". Щомісяця рух збирає до 2 млн грн, а Нова пошта підтримує його комунікаційно та фінансово", – розповідають у компанії.

"Ми експерти у логістиці, тому сконцентрувались на проєкті "Гуманітарна пошта", який почав роботу ще у 2014 році. У межах програми ми доставляємо власним коштом посилки для захисників від благодійних фондів, волонтерів та будь-якої людини. Для цього потрібно лише заповнити заявку та отримати промокод. Після 24 лютого ми значно розширили його та перетворили на цілий гуманітарний напрям", – додали в компанії.

Нова пошта доставила власним коштом майже 1 млн посилок для військових. З початку 2023 року програмою разової допомоги Нової пошти вже скористалися 16 тис. українців та 1520 благодійних фондів і волонтерів. Компанія також будує укриття у Харкові, Херсоні, Миколаєві. Допомогли з релокацією майже 40 підприємствам у проєкті разом із Дія.

Мережа аптек "Подорожник": допомагають ліками, передають позашляховики та реагують на запити

"Подорожник", крім допомоги ліками, з перших тижнів війни створив проєкт "Карети для ЗСУ". Він працюватиме до перемоги України. Першу партію карет швидких самостійно знайшли за кордоном і передали київській військовій частині. Саме цей транспорт використовували для евакуації тих, хто постраждав під час подій під Києвом.

Незабаром почали закуповувати та передавати позашляховики – цей транспорт допомагає вивозити поранених з поля бою, виконувати бойові завдання. За час роботи проєкту "Подорожник" передав ЗСУ понад 60 машин і працює далі. "На місяць відправляємо воїнам одну карету швидкої і кілька позашляховиків", – зазначають у компанії.

Також "Подорожник" передає тепловізори, засоби зв’язку, каски, ноші, металошукачі та інші необхідні речі. Допомагає фармкомпанія і своїм працівникам, які захищають Україну в лавах ЗСУ. Компанія співпрацює з благодійними фондами та ініціативами. Завдяки спільній роботі з БФ "Україна в огні" та Національною агенцією стратегічних комунікацій компанія укомплектувала мобільні шпиталі для потреб херсонців, які постраждали через підрив ворогом дамби Каховської ГЕС.

У межах співпраці з фондом також планують розвиток напрямку турботи про захисників, які повертаються з передової. "Подорожник" долучився й до благодійної ініціативи "Uнайти" від президентської платформи United24. У аптеках мережі по всій Україні реалізовують сашети з героями Uнайтами. Ними можна зіграти у гру в мобільному застосунку, а також зібрати колекції карток, стикерів та магнітів. Прибуток від благодійної ініціативи "Подорожник" спрямовує до фандрейзингової платформи United24 на гуманітарне розмінування України.

Компанія допомагає також внутрішньо переміщеним особам, українцям, які постраждали внаслідок повномасштабної війни. Зокрема, разом із БФ "ДоброЛайф" підтримує людей у Запоріжжі. Благодійний фонд відправляє продуктові та гігієнічні набори в аптеки міста. Його підопічні за адресою аптеки "Подорожник" можуть прийти і отримати їх за потреби. Завдяки цьому людям допомагають з продуктами, гігієнічними та господарськими засобами.

Cosmolot: модернізовані БПЛА та національна платформа українських військових розробок

Cosmolot майже з перших днів повномасштабного вторгнення зосередився на всебічній допомозі українській армії. Компанія виділяє кошти з власного прибутку, а не залучає завдяки донатам та зборам. З початком повномасштабного вторгнення загальна допомога компанії склала понад 100 млн грн.

Не так давно Cosmolot започаткував унікальний проєкт Brave Inventors: першу національну платформу сучасних українських виробів і винаходів воєнного часу з метою посилення української армії найсучаснішими вітчизняними військовими розробками. Платформа вже залучила понад 50 унікальних військових розробок: від інноваційної зброї до біонічних протезів, та сприяла надходженню інвестицій у понад 300 000 грн.

Також Cosmolot співпрацює з українськими та міжнародними ЗМІ, надає потужну медійну та комунікаційну підтримку винахідникам з метою залучити якомога більше потенційних інвесторів та партнерів проєкту.

Іншим масштабним благодійним проєктом COSMOLOT став перший повітряний флот Cosmolot Airlines. Це 50 ударних модернізованих БПЛА Punisher стійких до РЕБ, що дають змогу ефективно нищити ворога. Перші бойові пташки вже готуються до передачі на фронт.

"Головна мета соціальних і благодійних проєктів компанії – посилити фронт сучасними технологіями та підтримати розвиток новітнього українського винахідництва. Зосередження компанії на фінансуванні інноваційної зброї – інвестиція у Перемогу та інвестиція в майбутню технологічну міць України", – зазначають у Cosmolot.

OnTaxi: безкоштовно возить донорів крові та збирає гроші постраждалим українцям

Сервіс онлайн-виклику таксі OnTaxi впровадив безкоштовний трансфер донорів у центри переливання крові після російських ракетних атак по жилих будинках та цивільній інфраструктурі міст України. Зокрема, такі акції проходили у Вінниці, Харкові, Херсоні, Дніпрі, Краматорську.

Компанія також налагодила збір донатів на допомогу постраждалим українцям через форму благодійних внесків у власному застосунку та на офіційному сайті: кошти збирались на закупівлю гуманітарної допомоги херсонцям одразу після деокупації та після підриву Каховської греблі, для мешканців багатоповерхівки у Дніпрі, в яку влучила російська ракета у січні цього року, а також на відновлення ветеринарної лікарні у цьому ж місті, знищеної росіянами у травні, тощо.

А після серії блекаутів у грудні одна з автівок бренду була переобладнана у пересувний пункт "ОнТочка", який дозволяв підзарядити гаджети, скористатись безкоштовним інтернетом, а також отримати гарячий чай та каву. "ОнТочка" працювала в містах України до кінця березня, доки повністю не було вирішено проблеми тепла та енергопостачання в оселях.

Meest China: частину прибутку виділяє на військову техніку для ЗСУ

Meest China – сервіс викупу та доставки товарів з Китаю в Україну та країни Європи – однією з перших відновив роботу з початку повномасштабного вторгнення. Довелося швидко перебудовувати свої процеси: змінювати логістичні маршрути, контактувати з клієнтами, чиї посилки залишились у дорозі, організовувати віддалену роботу команди.

Як результат – компанії швидко вдалося вийти на довоєнні показники та навіть впровадити нові послуги. Зокрема, Meest China організувала доставку з Китаю до +5 країн Європи, відкрила представництво у Польщі, запустила напрямок авіафрахту і збільшила кількість днів відвантажень. Та найголовніше – за час повномасштабного вторгнення Meest China не звільнила жодного співробітника, а навпаки, постійно поповнює команду новими фахівцями.

Частину прибутку Meest China на постійній основі виділяє на закупівлю військової техніки для ЗСУ: позашляховики, дрони, приціли для кулеметів, обігрівачі, зарядні станції, дизель-генератори, системи відеонагляду та багато іншої техніки. Допомога ЗСУ залишається одним із основних фокусів компанії.

"Зараз ми витрачаємо наші зусилля на покращення строків доставки, незважаючи на закрите небо над Україною і періодичні затори на кордонах. Також розширюємо спектр додаткових послуг, що дає змогу додатково залучати клієнтів до купівлі основної послуги. Війна пришвидшила нас у розвитку. Діяти тут і зараз – наш головний принцип", – розповідає комерційна директорка Meest China Ольга Бафоєва.

Источник материала
Поделиться сюжетом