19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Розкрадання гуманітарки та забезпечення ВПО: нардеп Козир розповів про розслідування ТСК
Розкрадання гуманітарки та забезпечення ВПО: нардеп Козир розповів про розслідування ТСК

Розкрадання гуманітарки та забезпечення ВПО: нардеп Козир розповів про розслідування ТСК

Про гучні справи розкрадання гуманітарки, програму Шлях і порушників, а також результати роботи ТСК та сприяння ефективному використанню державних ресурсів коментує Сергій Козир, народний депутат, співзасновник ГО ВПО України, який очолює тимчасову слідчу комісію ВРУ з питань розслідування фактів можливих порушень законодавства у сфері гуманітарної та іншої допомоги, а також неефективного використання державного майна, яке може бути використане для тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб та забезпечення інших потреб держави.

Після масштабного розкрадання гуманітарної допомоги у Запоріжжі парламентарі ініціювали створення ТСК для розслідування подібних фактів. Це колегіальний орган парламенту, до складу якого можуть входити члени будь-яких фракцій, сама Комісія почала працювати у вересні, розслідуючи гучні справи по розкраданню гуманітарки у Запоріжжі, Дніпрі, на Закарпатті, у Львові, Полтаві тощо.

В результаті перевірок Держаудитслужби у 17 областях та Києві виявили численні порушення. До прикладу, загальна сума порушень у Волинській ОВА перевищує 75 млн грн, у Сумській – понад 78 млн грн (і це лише по Департаменту агропромислового розвитку), у Кіровоградській – понад 195 млн грн. У Тернопільській ОВА з 684 тонн гуманітарних вантажів наявна інформація лише щодо 160 т.

Зараз дивляться

Роботу правоохоронних органів у сфері розкрадання гуманітарної допомоги оцінено як незадовільну, зважаючи на те, що справи перебувають у провадженні від 6 місяців до року й більше.

– В актах ревізій Держаудитслужби, які ми направили правоохоронцям, а також з власних розслідувань НАБУ є відомості про конкретних посадових осіб, на яких було покладено обов’язки контролю, обліку та розподілу гуманітарної допомоги. Наприклад, зазначені посадовці Запорізької, Сумської, Полтавської ОВА та Київської МВА й навіть представників міністерств. Інформацію про недоліки в розслідуванні ми передали до найвищого керівництва правоохоронних  органів: в  Офіс генерального прокурора, Головне слідче управління Національної поліції, ДБР, БЕБ, НАБУ, – зауважує Сергій Козир.

На сьогодні було також виявлено значні порушення у перетині кордону “зниклих волонтерів” за системою Шлях. На 1 квітня 2023 року кількість тих, хто не повернувся, сягнула майже 18 тис. осіб. Після лютневого звернення президента України, у якому він акцентував на цьому увагу, Міністерство інфраструктури і Держприкордонслужба значно активізували  роботу, і зараз вже важче виїхати. Але триває удосконалення цієї системи, щоб взагалі унеможливити виїзд без наміру повертатися. Але найболючіша тема залишається за статусом та забезпеченням ВПО.

Наразі в нашій країні близько 5 млн офіційно зареєстрованих ВПО. Більшість з них потребує житла, оскільки багато населених пунктів знищені. У звіті Міжнародної організації з міграції зазначено, які з проблем турбують найбільше: житлові умови – 27%, оплата орендованого житла – 23%, оплата послуг ЖКГ – 20%, безробіття – 13%. Інші проблеми в основному виникають у соціальній сфері.

– Забезпечення житлом дасть можливість працевлаштовувати переселенців, щоб вони  підтримували економіку. Яке б це не було житло – в санаторіях чи у гуртожитках – люди повинні мати дах над головою, а не бідкатися по спортзалах. Щодо забезпечення ВПО житлом зроблено не достатньо. Забракло інформації, часу. Саме тому ми створюємо законодавчі ініціативи, щоб більш вимогливо працювати з організаціями, які не надають інформацію, – коментує Сергій Козир. – Щодо гуманітарної допомоги, ми відпрацювали на 90%. Сподіваюся, всі справи з обвинувальними актами підуть до суду, адже вони перебувають на особистому контролі заступника генпрокурора. Варто зазначити, що ми розробили законопроєкти, які приведуть нормативну базу у сфері гуманітарної допомоги у відповідність до надзвичайних обставин воєнного часу, щоб посилити контроль за її обігом і знизити корупційні ризики. У роботі ТСК ми бачимо позитивні зміни, бо все залежить від нас усіх, кожен працює та бореться на своєму фронті, ми повинні або фізично захищати кордони й повертати наші території, або працювати в економіці.

Фото: Сергій Козир

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны