Україна потріпала Англію у Дніпрі та влаштувала скандал після скасування голу: знакові матчі "синьо-жовтих" проти британців
Україна потріпала Англію у Дніпрі та влаштувала скандал після скасування голу: знакові матчі "синьо-жовтих" проти британців

Україна потріпала Англію у Дніпрі та влаштувала скандал після скасування голу: знакові матчі "синьо-жовтих" проти британців

9 вересня у Вроцлаві чоловіча збірна України проведе другий поєдинок проти Англії у відборі до чемпіонату Європи-2024. У першому матчі в березні цього року "синьо-жовті" поступилися британцям із рахунком 0:2. І взагалі проти "Трьох левів" наші футболісти грають не дуже вдало – лише одна перемога у 9 зустрічах та 2 нічиїх. Хоча були поєдинки, де "синьо-жовті" були близькі до того, щоби покращити цю статистику.

Напередодні 10-го протистояння ми вирішили згадати, як раніше проходили матчі українців із "левами".

НА СТАРОМУ "УЕМБЛІ". 31 травня 2000 року збірна України вперше зустрілася з родоначальниками футболу у товариському матчі. Для "синьо-жовтих" це була генеральна репетиція перед стартом відбору до чемпіонату світу 2002 року. А ось для англійців гра з Україною стала передостанньою, яку прийняв перед реконструкцією легендарний лондонський "Уемблі".

У тому матчі у складі Англії дебютував легендарний півзахисник "Ліверпуля" та майбутній капітан "Трьох левів" Стівен Джеррард, який улітку потрапив у заявку на Євро-2000. Збірну України тієї весни якраз очолив Валерій Лобановський, але забрати хоча б нічию з Лондона його команда не змогла. Голи Роббі Фаулера та Тоні Адамс принесли британцям перемогу – 2:0.

РЕПЕТИЦІЯ БЛОХІНА. Зустріч із англійцями 18 серпня 2004 року українці провели вже під керівництвом володаря "Золотого м'яча" Олега Блохіна. До матчу в Ньюкаслі "жовто-сині" не могли виграти дев'ять зустрічей поспіль, із них п'ять – під керівництвом Олега Володимировича. Не вдалося перервати цю сумну серію на туманному Альбіоні.

Голи Бекхема, Оуена та Райт-Філліпса дозволили господарям здобути перемогу з рахунком 3:0. Хоча, як сходилися на думці ЗМІ, "синьо-жовті" виглядали конкурентно і такої великої поразки не заслуговували. Той факт, що Блохін та його штаб зумів поставити гру команди, показали вже перші матчі відбору до ЧС-2006 у вересні. Україна зіграла внічию 1:1 з Данією, обіграла 2:1 Казахстан і впевнено рухалася до своєї першої путівки на мундіаль із першого місця у групі.

ПЕРШИЙ ГОЛ. 1 квітня 2009 року Україна та Англія провели між собою перший офіційний матч, який припав на відбір до чемпіонату світу-2010. "Синьо-жовтих" тоді прийняв Олексій Михайличенко і стартував у кваліфікації з перемог над Казахстаном та Білорусією та нічиєю з Хорватією. Українці були близькими, щоб відвезти один бал із Лондона.

Англійці повели у рахунку на 29-й хвилині після розіграшу кутового: Пітер Крауч ударом зблизька відправив м'яч у сітку воріт П'ятова. "Синьо-жовті" відігралися на 75-й хвилині також зі стандарту, коли Андрій Шевченко виявився спритнішим за всіх при розіграші штрафного. Але втримати нічию гостям не вдалося – на 85-й хвилині Бекхем подав у штрафний майданчик, Джеррард виграв верхову боротьбу у Мілевського, скинув м'яч Террі, який вирвав перемогу для англійців – 2:1.

ПЕРЕМОГА ВІД НАЗАРЕНКА. У тому ж 2009-му Україна нарешті здобула і першу перемогу над європейським грандом. 10 жовтня у Дніпропетровську шикарний гол Сергія Назаренка допоміг "синьо-жовтим" дотиснути суперника - 1:0. Ця перемога дозволила команді Михайличенка вийти у плей-офф відбірного турніру ЧС-2010. А сама зустріч вийшла дуже драматичною.

Незважаючи на те, що в цьому матчі англійцям уже нічого не потрібно було, оскільки команда Капелло достроково забезпечила собі перемогу в групі, вони не давали спуску господарям. Щоправда, вже у дебюті зустрічі гості залишились у меншості, коли за фол на Мілевському видалили голкіпера англійців Гріна. Але Шевченко не зумів забити пенальті та все вирішив дальній удар Назаренка на 29-й хвилині. М'яч трохи зрикошетив від захисника та влетів у верхній кут воріт Джеймса – 1:0.

САМИЙ СКАНДАЛЬНИЙ. Найскандальніший поєдинок між собою Україна та Англія зіграли 9 червня 2012 року у Донецьку у заключному матчі групового етапу Євро-2012. Команду Блохіна влаштовувала лише перемога, тоді як підопічні Ходжсона для виходу до плей-офф могли дозволити собі зіграти і нічию.

Матч вийшов досить видовищним, глядачі побачили на полі багато боротьби, але все завершилося гучним скандалом. Англія відкрила рахунок на початку другого тайму завдяки влучному удару Уейна Руні, а потім м'яч влетів уже в сітку воріт британців. Але угорський рефері Віктор Кашшаї не зарахував чистого гола Марко Девіча, хоча м'яч після удару нападаючого "Шахтаря" перетнув лінію воріт майже на метр, перш ніж його вибив Джон Террі.

Українські футболісти обурювалися і апелювали до арбітра і лайнсмена, який проспав епізод, але гол не зарахували. І хоч надалі господарі виглядали краще за суперника і створювали моменти, скористатися ними не зуміли, поступившись 0:1 і не вийшовши з групи. УЄФА та Кашшаї потім визнали помилку, але від цього легше не стало.

НА РІВНИХ. Не встиг відгриміти скандал на Євро-2012, а англійці та українці вже мали битися в рамках відбору до чемпіонату світу-2014. І обидві зустрічі завершились унічию. Хоча 11 вересня 2012-го у Лондоні "синьо-жовті" були дуже близькі до перемоги. Завдяки голу Євгена Коноплянки на 38-й хвилині гості тривалий час вели у рахунку.

Але за три хвилини до кінця основного часу суддя поставив у ворота П'ятого пенальті та Лампард відновив рівновагу – 1:1. І хоч за хвилину арбітр за другу жовту картку вилучив із поля Джеррарда, українці не встигли скористатися чисельною перевагою.

А за рік, у вересні 2013-го, команди розійшлися нульовим світом уже на "Олімпійському" у Києві. Англія, як і у відборі на ЧС-2010, виграла групу, а Україна поступилася їй одне очко та фінішувала другою. Проте у стикових матчах програла Франції.

НАЙКРИДНІШИЙ. Найбільший і найболючіший розгром від англійців 0:4 збірна України отримала у чвертьфіналі Євро-2020, яке через пандемію коронавірусу перенесли на 2021 рік. Героїчна перемога над Швецією на 120-й хвилині (2:1) 1/8 фіналу надавала впевненості команді Шевченка перед матчем із фаворитами чемпіонату Європи. Але гра не склалася.

У поєдинку на "Стадіо Олімпіко" у Римі українці пропустили від Харрі Кейна вже на четвертій хвилині зустрічі. Потім мужньо боролися до перерви, але знову примудрилися пропустити на старті другої половини від Гаррі Магуайра після подачі зі штрафного і потроху посипалися – через чотири хвилини, на 50-й, дубль зробив Кейн, а Джордан Хендерсон поставив крапку.

Раніше OBOZREVATEL повідомляв, що стежити за подіями у матчі Україна – Англія можна у нашій онлайн-трансляції матчу відбору Євро-2024.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі Obozrevatel та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом