У Харкові запрацювала перша у світі школа в метро: який вигляд вона має і як проходить навчання. Фото і відео
У Харкові запрацювала перша у світі школа в метро: який вигляд вона має і як проходить навчання. Фото і відео

У Харкові запрацювала перша у світі школа в метро: який вигляд вона має і як проходить навчання. Фото і відео

Станом на 12 вересня у харківському метрополітені навчаються вже понад тисячу школярів. Це перша у світі метро-школа. Найбільше учнів – на глибших платформах підземки "Університет" та "Перемога". Всього ж сформовано 61 клас, хоча в планах влади їхню кількість збільшити до 68.

OBOZREVATEL зібрав інформацію, в якому режимі працюють заклади освіти у метро Харкова та за якою формою навчаються діти (щоб переглянути фото і відео, доскрольте до кінця сторінки). На кадрах видно, як облаштовані не лише так звані класи, а й система вентиляції.

"Маємо надію, що буде 68 класів. Будемо продовжувати такий досвід. Є запит в учнів, батьків, коли вони побачили умови", — розповів журналістам на початку вересня міський голова Ігор Терехов.

За його словами, діти будуть навчатися у дві зміни та матимуть харчування за рахунок міського бюджету.

"Приходити з батьками, чи самі, залежно від віку дитини, до своєї школи – звідти ми будемо їх забирати нашими автобусами", – зазначив очільник міста щодо логістики.

Керівниця міського департаменту освіти Ольга Деменко розповіла "Суспільне Харків", що один клас сформували з семи одинадцятикласників.

"Кількість дітей, які бажають навчатися в метро, збільшується, за вихідні у нас з'явився один клас. Там сім випускників, але думаю, до них долучаться їхні однокласники. Вони навчатимуться в метро у вівторок та четвер, у понеділок, середу і п'ятницю — десяті класи", — сказала вона.

За словами очільниці, в класах буде до 20 учнів, а навчання буде відбуватись у дві зміни. З 9:00 до 12:00 уроки будуть проводитись для першої зміни, а після прибирання з 13:00 до 16:00 – для другої. Протягом тижня на учнів чекає два-три дні офлайн-уроків, і два або три – онлайн. У молодших класах викладатимуть математику, письмо та читання, уроки триватимуть 30 хвилин. У старших – предмети математики, історії та української продовженістю 45 хвилин. На вулицю дітей виводити не будуть з міркувань безпеки.

Дітям таке навчання до вподоби, адже вони давно хотіли повернутися за парти, розповідає ВВС News. Проте іноді відчувається, як вібрує підлога та на засвоєння знань це не впливає.

"От коли потяг їде вже зі станції, трішки як ото – підлога вібрує. А так нічого не чути", – ділиться своїми враженнями школярка.

Для того, аби навчатися у підземці деякі діти пішли зі своєї школи.Таке тимчасове відрахування передбачає закріплення за дитиною її місця у школі, де вона вчилась попередньо, проте дає можливість офлайн відвідувати важливі предмети, зазначає Деменко.

Окрім вчителів, в "підземній" школі є й "тьютори", які супроводжують дітей за межами навчального класу та слідкують за порядком на перервах. Такий крок зроблений з міркувань безпеки – аби діти не загубились на станціях.

Відео облаштування школи у метро опублікував телеканал "Суспільне. Харків". Зокрема, там показали, як облаштовані не лише так звані класи, а й система вентиляції.

Директор харківського метрополітену Андрій Гармаш наголошує, що найскладніше було налагодити контроль клімату у приміщенні, застосувавши велику кількість допоміжних механізмів управління системою. Класи розташовані в службових приміщеннях над платформами та оснащені скляними легкозбудованими перегородками. Таке розділення гарантує шумоізоляцію та безпеку.

"Ми знаходимось під землею, тому треба десь повітря взяти, перемішати, підігріти або охолодити", – наголошує очільник.

При створенні метрополітен не був розрахований на проведення освітнього процесу, зазначає заступник директора міського департаменту освіти Валерій Шепель. Побігати дітям площі не вистачає, проте для перерви створені ігрові зони. Додатково на території станцій розташовані окремі приміщення, в якому перебуває медичний персонал та психологи.

"В умовах воєнної агресії Росії ми розуміємо, що кожна щонайменша можливість повинна бути використана для того щоб повернутися нам до звичайного нормального режиму навчання", – повідомив посадовець.

Створити низку таких закладів на станціях метро адміністрації Харкова вдалося за місяць до початку навчання. До міста повертаються сім’ї з дітьми, а не всі школи мають укриття. У міськраді таку ідею навчального процесу пояснюють запитом від батьків: бажаючих вчитися у підземці більшає. Набір до метро-школи буде проводитися протягом року, зазначають у відомстві.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі Obozrevatel та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом