19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Як розгляд імпічменту Байдена може вплинути на підтримку України
Як розгляд імпічменту Байдена може вплинути на підтримку України

Як розгляд імпічменту Байдена може вплинути на підтримку України

"Сьогодні я доручаю комітету нашої Палати (представників) розпочати формальне розслідування стосовно імпічменту президента Джо Байдена", – заявив у вівторок голова нижньої палати Конгресу Кевін Маккарті.

Республіканці, які контролюють Палату представників, доводитимуть, що мають докази корупції чинного американського президента, пов’язані з бізнес-діяльністю його сина Гантера в Україні.

Оголошення Маккарті поки не несе реальних політичних чи юридичних наслідків для Байдена.

І так — забігаючи наперед, — голосів на оголошення імпічменту президенту США в республіканців може й не знайтися.

Докладніше – у статті журналіста Євро.

Правди Олега Павлюка Другий "український" імпічмент: що стоїть за звинуваченнями на адресу Джо Байдена.

Відразу від початку роботи чинного скликання Палати представників (тобто майже весь 2023-й) республіканці активно шукали докази корупції Джо Байдена, пов’язаної з бізнесом його сина.

Якщо коротко, вони прагнуть довести таке: Байден-старший допомагав Байдену-молодшому з закордонним бізнесом, користуючись власними посадою та впливом, а розслідуванням щодо цього — перешкоджав.

Історію про те, як Байден-старший домігся звільнення генпрокурора України Віктора Шокіна, що нібито хотів розслідувати корупцію його сина в Burisma ексміністра енергетики Миколи Злочевського, ми вже знаємо; вона спливала 2019 року, якраз під час імпічменту Трампа.

Але за місяці власних розслідувань республіканці в Палаті представників знайшли й інші ймовірні свідчення корупції Байденів.

Мабуть, найбільш потенційно "вибуховий" епізод звинувачень республіканців проти Байденів: ФБР нібито ще у 2018 році мало докази отримання Джо Байденом $10 млн хабаря від Злочевського, аби звільнити Шокіна.

Як підсумував Маккарті, "республіканці в Палаті представників викрили серйозні й такі, що заслуговують на довіру, звинувачення стосовно дій президента Байдена.

Укупі вони формують картину культури корупції".

У тому, що спроба імпічменту Байдена в принципі буде, сумніватись не випадало: про це говорили ще до проміжних виборів у США в листопаді 2022-го.

Але, оголосивши про початок розслідування стосовно імпічменту Байдена, Маккарті відмовився від власних же слів двотижневої давнини — про те, що такий крок вимагатиме голосування Палати представників.

Так було лише у випадку Трампа у вересні 2019-го.

Виникає питання: чому? Щонайменше одна причина лежить на поверхні: голосів за це в республіканців немає.

Загалом, оголошення щодо імпічменту Байдена — поки не несе реальних політичних чи юридичних наслідків для президента і, ймовірно, є спробою Маккарті хоч якось угамувати обурення ультраправих з "Кокусу свободи", які погрожують змістити Маккарті з посади — з розрахунком, що на це пристануть демократи.

Днями ультраправий, відверто антиукраїнський Метт Гейц з "Кокусу свободи" публічно висловив невдоволення тим, як спікер виконує домовленості з "Кокусом свободи", зокрема в питаннях бюджетних витрат.

Це й угода Палати представників з Білим домом про підвищення стелі боргу, й нинішні дискусії про екстрене фінансування уряду з тим, аби уникнути шатдауну.

Те, що зараз відбувається в Конгресі, несе ризики не тільки для Байдена (особливо, якщо судові слухання щодо його сина припадуть на передвиборну кампанію), а й для України.

Минулого місяця Білий дім скерував Палаті представників екстрений пакет фінансування на $40 млрд, з яких $24 млрд призначені для допомоги Україні.

І саме там він і застряг; до того ж, за даними ЗМІ, Кевін Маккарті під тиском "Кокусу свободи" міркує відділити українське фінансування від решти пакета, що ще більше сповільнить його затвердження.

Затримка впливає й на законопроєкти про бюджети на наступний фінансовий рік, де так само передбачена допомога для України — навіть про фінансування Пентагону, який має двопартійну підтримку в Конгресі.

Докладніше – у матеріалі Олега Павлюка Другий "український" імпічмент: що стоїть за звинуваченнями на адресу Джо Байдена.

Источник материала
Поделиться сюжетом