Ліки від ВІЛ готові до клінічних випробувань, ними зараз лікують рак
Ліки від ВІЛ готові до клінічних випробувань, ними зараз лікують рак

Ліки від ВІЛ готові до клінічних випробувань, ними зараз лікують рак

До кінця року в Данії мають розпочатись клінічні випробування препарату, який може виявитися довгоочікуваними ліками від вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ).

Результати попередніх лабораторних експериментів, проведених двома командами австралійських учених у співпраці з колегами з Данії, вселяють обережний оптимізм. Стаття з описом підсумків перевірки опублікована в журналі Cell Reports Medicine.

Дослідження австралійців переконливо демонструє, що онкопрепарат венетоклакс здатний виявляти в нашому організмі «сплячі клітини», уражені смертельним вірусом, та знищувати їх.

Наступного року, крім Данії, випробування препарату розпочнуться ще й в австралійському Мельбурні.

При цьому спочатку таблетки під торговою назвою VENCLEXTA розроблялися для боротьби з лейкомою – агресивною формою раку крові. У США він був схвалений у 2016 році і відтоді, за словами лікарів, уже допоміг тисячам онкологічних пацієнтів.

На сьогоднішній день у світі налічується майже 40 млн ВІЛ-інфікованих.

Своєчасна діагностика зараження та оперативне призначення антиретровірусної терапії дозволяє зупинити розмноження вірусу – а отже, припиняється і руйнація імунної системи.

При регулярному прийомі таблеток інфікований навіть перестає становити небезпеку для близьких — але сам при цьому не виліковується. Варто припинити щодня приймати прописані препарати – і хвороба повернеться.

Источник материала
loader
loader