19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
«Сітка Кузьми»: шахрайська змова в медичних закупівлях
«Сітка Кузьми»: шахрайська змова в медичних закупівлях

«Сітка Кузьми»: шахрайська змова в медичних закупівлях

«Сітка Кузьми»: шахрайська змова в медичних закупівлях.

Микола Кузьма, звичайний 54-річний бізнесмен із Києва, створив мережу компаній що не лише розкрадають державні гроші, завищуючи ціни шахрайськими методами в змовах, а й напряму втягують Україну в міжнародні скандали під час повномасштабної війни.

Група Кузьми вже знайома схемами в оборонці, але основний капітал його сім’я наварила саме на продажі томографів, рентгенівських апаратів та комплексів УЗД комунальним і державним лікарням в Україні.

На ринку державних закупівель медичного обладнання в Україні Микола Кузьма з’явився на початку 2000-х років.

Вже через десять років бізнесмена називали «легендарним продавцем», який уміло домовлявся з будь-якими політичними акторами, хто б не був при владі в Україні.

Насправді ж, схема була чисто шахрайська: «Кузьма виходив на тендер з пропозиціями нібито від трьох різних компаній, але всі вони були під ним.

Кожна із них представляла інтереси одного зі світових лідерів, завищуючи ціну.

Зрештою, продати техніку вдавалося за потрійною ціною».

Тобто, Кузьма від імені кількох нібито незалежних компаній укладав договори зі світовими брендами медичної техніки, а тоді виводив усі ці контори на один тендер в Україні.

Виходило так, що хто б не виграв конкурс, в плюсі лишався тільки Микола Кузьма, а в мінусі – державний бюджет, бо обладнання вдавалося впарити інколи за потрійною ціною.

Технічно, за двадцять років нічого не помінялося.

Тільки схеми додались нові.

Ключові компанії сітки Кузьми мають чистий дохід по півтора-два мільярди гривень на рік.

Єдине, що змінилося з тих часів, коли Кузьма працював помічником одіозної нардепки Раїси Богатирьової, – з’явилася державна система електронних закупівель «Prozorro».

В теорії, Антимонопольний комітет має суворо контролювати, щоб в торгах не брали участь пов’язані компанії.

Та Кузьма зумів хакнути систему, і зробив сайт «Prozorro» нікчемним.

Ось лише кілька прикладів торгів, всі свіжі, 2023 року: ангіографи за ₴450 млн., томографи за ₴420 млн., флюороскопи за 230 млн.

У кожному із цих тендерів беруть участь по дві-три компанії, пов’язані з Миколою Кузьмою.

Прямо, як в буремні двохтисячні.

Найголовніша компанія сітки Кузьми – ТОВ «Протек солюшнз Україна».

Вона наявна у кожному із наведених вище тендерів, і взагалі надзвичайно активна на державних закупівлях.

Дохід – приблизно півтора мільярди гривень на рік, на торгах представляє себе нібито офіційним дистриб’ютором GE Healthcare.

Цікаво, чи сама General Electrics, знає, хто тут називає себе їхнім офіційним партнером? Українська компанія заснована швейцарською компанією «Protech solutions», але директором цієї швейцарської контори є та сама людина, що керує українською – Федір Кірпенко.

Отже, на позір це виглядає, як дочірнє підприємство солідного закордонного бізнесу, а насправді йдеться про одну й ту саму фірму, просто в різних юрисдикціях.

А власницею швейцарської компанії є Наталія Тугай, близька подруга Миколи Кузьми, – колись вона співала у нього на весіллі, а тепер виграє державні тендери пачками.

Ще одна велика компанія із цієї групи – ТОВ «Кінд інтерслух Київ».

Серед інших виділяється колоритним директором – це Костянтин Герлянд, у липні 2023 у своєму домі в Гатному під Києвом він накинувся із сокирою на слідчого, який проводив обшук у справі про розкрадання державних коштів.

Зараз Герлянду оголошено про підозру у нападі на правоохоронця.

А в усьому іншому, «Кінд інтерслух» дуже схожий на «Протек».

Компанія із доходом більше мільярда гривень на рік створена для продажу кохлеарних імплантів для лікування глухоти, але чомусь приймає участь в тендерах на томографи і ангіографи, пропонуючи обладнання Siemens.

Заснована знову ж таки іноземною компанією, із Німеччини – KIND GmbH & Co.

Але власником і української, і грузинської дочок цієї контори є одна й та сама людина – Іване Кеванішвілі.

Це – «золотий хлопчик» із Грузії, син відомого тамтешнього професора-отоларинголога.

А ще Іване Кеванішвілі – кум і близький друг Миколи Кузьми.

І також – офіційний бізнес-партнер Кузьми, з 2011 року вони мають спільну компанію в Грузії Jemedi LTD.

Нещодавно «Кінд інтерслух Київ» відзначився ще одним особливо цинічним скандалом.

З’ясувалося, що протягом багатьох років «Кінд» продавав інституту Коломийченка кохлеарні імпланти удвічі дорожче, ніж вони коштували.

Це імпланти, які мають повернути можливість слух повністю глухим людям.

Якби не «сітка Кузьми», удвічі більше людей з інвалідністю могли би отримати їх безкоштовно.

Але не отримали.

Як ви думаєте, коли дві компанії друзів Кузьми виходять на один і той самий державний тендер на сотні мільйонів гривень, це справжня конкуренція, чи все ж таки не дуже? А є ще ТОВ «Діатех Україна», знову ж таки заснована однойменною швейцарською компанією, і нібито представник General Electrics.

Колишні директори українського «Діатеху» Ірина Макієнко та Володимир Гізей до того багато років працювали у компаніях, пов’язаних з Миколою Кузьмою.

Ну, і нарешті дрібна шушера на підхваті – ТОВ «Віас плюс», яке часом продає техніку Siemens.

Ця компанія уже давно не вигравала жодного тендеру, бо багато років просто ходить по торгах разом із «Протеком».

Директор «Віас плюс», до речі, Сергій Мухін раніше очолював ТОВ «Проектно-технічний центр» – її офіс в Києві був зареєстрований за адресою пров.

Довженка, 18, там же де і всі фірми Кузьми.

А обладнання «Віас» закуповував тоді, згідно розслідування податкової, у вже знайомого нам «Датеху».

Саме тому ще у 2013 році компанію «Віас плюс» Печерський суд Києва назвав «підконтрольною Кузьмі» – разом із ще десятком фірм, що входили до очолюваної Кузьмою «Асоціації виробників та постачальників товарів медичної галузі».

В тій же групі компаній працювали тоді і директори підприємств, згаданих вище – І Наталя Тугай, і Ірина Макієнко, і Володимир Гізей.

Всі ці компанії, лише вдають, що представляють інтереси світових брендів.

Насправді, заробляючи гроші тут, вони ще й втягують Україну в міжнародний скандал.

Ось дуже характерний приклад.

Наприкінці 2022 року, компанія Іване Кеванішвілі «Кінд інтерслух Київ» купила клітку Фарадея у швейцарської материнської компанії «Діатех Україна».

Клітка Фарадея – це ізоляція від зовнішніх радіочастотних впливів, яка монтується навколо томографа, аби захистити його від наводок.

І от, Кеванішвілі купує у «Діатеха» клітку Фарадея для цілком конкретного томографу Siemens Magnetom Lumina.

Кількома місяцями раніше «Кінд» отримав підряд на встановлення такого томографу за 110 мільйонів в Центрі дитячої кардіології і кардіохірургії Міністерства охорони здоров’я.

«Кінд» – Siemens.

На світовому рівні ці компанії – непримиренні конкуренти, а в Україні їхні представники влаштовують на державних тендерах милі мєджусобойчики.

Чому вони можуть собі це дозволити? Тому що насправді вони не офіційні партнери великих міжнародних компаній.

Закуплене обладнання потім нікому обслуговувати, і воно після тендерів просто гниє в лікарнях.

Ось так і виходить, що ви приходите в державну чи комунальну клініку, а там пропонують пройти платне МРТ чи УЗД-обстеження у приватної компанії, яка в цій лікарні просто орендує приміщення.

Тобто у приватників техніка є і вона працює, а в державних лікарень як правило – ні, хоча на закупівлю обладнання витрачають мільярди щороку.

Приватники мають ті самі апарати, але куплені офіційно і з усім належним обслуговуванням, – у тих самих General Electric чи Siemens.

Справа Асоціації Кузьми живе і процвітає.

Схеми не зазнали практично жодних змін – мутні контори з нібито закордонними засновниками, які вдають із себе офіційних дистриб’юторів то General Electric, то Siemens, то Canon, і всюди – одні й ті самі люди, пов’язані із колишньою імперією Кузьми – «Асоціацією виробників та постачальників товарів медичної галузі».

Ця бізнес-імперія і досі існує, просто тепер обходиться без офіційного оформлення.

Сітка Кузьми – група друзів, кумів і приятелів Миколи Кузьми, які впарюють державним лікарням обладнання на мільярди гривень щороку по завищеним цінам.

Держава a priori програє, компанії сітки не укладають прямих контрактів з зі світовими брендами, я везуть техніку через угорських, словацьких, та інших посередників, і всі податки залишаються за межами України.

Зрештою цікаво, чи розуміє Кузьма, який грандіозний скандал спалахне, коли фірми, що чесно конкурують на світовій арені, дізнаються як вони домовляються про виграші тут, в Україні? Адже зараз бюджет України більш як на 50% складається з іноземної допомоги.

І таким чином, Кузьма втягує General Electrics в розкрадання коштів американських платників податків.

Всі компанії Кузьми мають скандальний шлейф із кримінальних проваджень щодо шахрайства, заволодіння коштами державного бюджету в особливо великих розмірах тощо.

Жодну із розслідувань, утім досі на отримало логічного завершення у вигляді обвинувальних вироків.

Змова між компаніями Кузьми, що продають медичне обладнання – це не про монополізацію ринку, ні.

Це про те, що «Prozorro» стає безглуздим органом, бо учасники заздалегідь домовляються про технічні характеристики і ціни, а держава отримує те, що дають, бо інших пропозицій нема.

Це про заробіток тишком нишком з продажу за завищеними цінами на обладнання для регіональних лікарень.

Про заробіток на людях з інвалідністю.

Це про те, що ніколи нам не наблизитися до тієї самої Європи, бо пан Кузьма зробив так, що навіть світові бренди в нашій країні можуть бути в змові.

Минула версія «сітки» пропрацювала більше десяти років – після низки гучних кримінальних справ компанії із «Асоціації виробників та постачальників товарів медичної галузі» різко змінили керівників, зникли з тендерів, зрештою більшість – закрилися.

Нова реінкарнація бізнесу Кузьми успішно функціонує приблизно з 2015-2016 років.

Питання – чи ще надовго? Скільки ще часу знадобиться НАБУ, САП, ДБР, БЕБ та іншим стовпам антикорупційної інфраструктури України, щоб побачити і ліквідувати всю цю шахрайську монополію? Хоча набагато простіше було би просто заборонити всім цим кузьмівськім дочкам брати участь в держаних закупівлях в Україні.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны