1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Справа на 450 млн грн: суд заочно арештував ексглаву МОЗ Степанова
Справа на 450 млн грн: суд заочно арештував ексглаву МОЗ Степанова

Справа на 450 млн грн: суд заочно арештував ексглаву МОЗ Степанова

Вищий антикорупційний суд заочно арештував колишнього міністра охорони здоров’я України Максима Степанова.

Про це повідомили в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Справа проти Степанова стосується періоду, коли він був директором державного підприємства Поліграфкомбінат Україна, яке виробляє бланки для офіційних документів.

Зараз дивляться

Йдеться про організацію схеми заволодіння коштами комбінату на суму понад 450 млн грн. Степанова підозрюють у привласненні та легалізації цих коштів.

13 вересня ВАКС за клопотанням детективів НАБУ заочно обрав ексміністру запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

– Заочний арешт – обрано запобіжний захід колишньому директору ДП Поліграфкомбінат… Після затримання особи та доставки до місця проведення досудового розслідування слідчий суддя вирішить питання про застосування цього запобіжного заходу, – уточнили в САП.

Що відомо про справу

За даними слідства, схема діяла упродовж 2013-2016 років. Прізвище директора Поліграфкомбінату в НАБУ та САП не озвучують. Однак із відкритих джерел відомо, що цю посаду в той період обіймав Максим Степанов.

Слідство стверджує, що в 2013 році тодішній директор Поліграфкомбінату придбав компанію в Естонії на підставних осіб. У подальшому через неї відбувалася закупівля матеріалів для виготовлення бланків документів (на паспорти громадян України, ID-карти, посвідчення водія тощо).

Компанія-прокладка закупляла матеріали у виробників, а Поліграфкомбінату перепродавала їх за завищеною у 4-6 разів вартістю.

Як зазначали в НАБУ, впродовж 2013-2016 років учасники схеми заволоділи коштами держпідприємства Поліграфкомбінат Україна на суму понад 450 млн грн.

Крім того, ексдиректор комбінату запатентував на підконтрольну компанію право інтелектуальної власності на імплантовані захисні елементи в паспортах України.

– Таким чином кожен громадянин, отримуючи документи, не лише переплачував вартість внаслідок завищень при закупівлях, але й “донатив” чиновнику за його “інтелектуальний внесок”, – пояснювали в НАБУ.

Викрити схему вдалося завдяки співпраці у межах міжнародної слідчої групи (Україна, Естонія та Франція) під егідою Євроюсту.

21 липня цього року підозру отримали п’ятеро осіб: колишній директор Поліграфкомбінату Максим Степанов, ексначальник відділу цього підприємства, фізична особа-пособник злочину. А до Естонії передали документи для повідомлення про підозру двом громадянам цієї країни (директору та менеджеру підконтрольної компанії-прокладки).

Підозру оголошено за ч. 5 ст. 191 КК України (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем).

Степанову додатково інкримінують легалізацію коштів отриманих злочинним шляхом (ч. 3 ст. 209 КК України).

Источник материала
Поделиться сюжетом