12 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У Києві 16 вересня відбудеться Акція пам’яті Георгія Ґонґадзе та вбитих українських журналістів
У Києві 16 вересня відбудеться Акція пам’яті Георгія Ґонґадзе та вбитих українських журналістів

У Києві 16 вересня відбудеться Акція пам’яті Георгія Ґонґадзе та вбитих українських журналістів

У Києві 16 вересня відбудеться Акція пам’яті Георгія Ґонґадзе та вбитих українських журналістів

Відбудеться також відкриття фотовиставки The War Is Not Over Yet про злочини Росії проти медіа та журналістів.

У суботу, 16 вересня, об 11:00 в Києві відбудеться Акція пам’яті Георгія Ґонґадзе і всіх вбитих українських журналістів, приурочена до 23-х роковин вбивства українського журналіста. Її організовує  Премія імені Георгія Ґонґадзе у партнерстві з  Інститутом масової інформації та Центром прав людини ZMINA.

Під час акції правозахисники, журналісти та інші учасники:

  • згадають про українських та закордонних журналістів, вбитих військами РФ  від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну;
  • згадають про внесок Георгія Ґонґадзе у боротьбу проти агресивної зовнішньої політики РФ, яку та вела проти сусідніх країн;
  • розкажуть про злочини та утиски проти громадянських журналістів, які окупаційна влада РФ вчиняє на тимчасово окупованих територіях.

Під час акції відбудеться відкриття фотовиставки The War Is Not Over Yet про злочини РФ проти медіа та журналістів в Україні після початку повномасштабного вторгнення РФ.

  • Катерина Дячук – експертка Інституту масової інформації з моніторингу свободи слова, редакторка сайту imi.org.ua;
  • Мирослава Барчук – журналістка, телеведуча, лауреатка Премії Ґонґадзе-2021;
  • Стас Козлюк – журналіст, фотограф і фіксер;
  • Тетяна Терен – виконавча директорка Українського ПЕН;
  • Тетяна Печончик – голова правління Центру прав людини ZMINA.

Премія  імені Георгія Ґонґадзе вручається раз на рік, 21 травня, в день народження Ґонґадзе. Премію  цьогоріч здобув Богдан Логвиненко – журналіст, письменник, ведучий і засновник проєкту Ukrainer.

Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі Київської області знайшли обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові.

У лютому 2015 року тодішній генеральний прокурор Віктор Шокін відновив досудове розслідування кримінальної справи за фактом вбивства журналіста Георгія Гонгадзе й створив слідчу групу із розслідування справи.

У 2016 році суд лишив колишньому генералові МВС Олексію Пукачу довічне ув'язнення за вбивство журналіста Гонгадзе. Проте ні Пукач, ні родина Гонгадзе з вироком не згодні. На суді обвинувачений натякав, що мотиви для вбивства журналіста були у експрезидента Леоніда Кучми та голови його адміністрації Володимира Литвина.

Мирослава Гонгадзе зазначила, що суд не назвав і не покарав головних винуватців смерті її чоловіка - замовників вбивства.

Источник материала
Поделиться сюжетом