Створили передумови для війни: Януковича та Азарова судитимуть за "Харківські угоди"
Створили передумови для війни: Януковича та Азарова судитимуть за "Харківські угоди"

Створили передумови для війни: Януковича та Азарова судитимуть за "Харківські угоди"

Вже скоро 10 років, як експрезидент накивав п'ятами з України. Однак наслідки його правління українцям доводиться розгрібати і досі.

Сприяли окупації Криму та повномасштабній війні

Так, стало відомо, що до суду передали обвинувальні акти щодо Януковича та глави його уряду Азарова. Обох політиків звинувачують в укладанні "шкідливих" для України Харківських угод.

Харківські угоди


21 квітня 2010 року у місті Харкові Янукович підписав угоду, якою продовжив на 25 років строк перебування чорноморського флоту Росії у Криму та Севастополі. А Азаров тоді ж підписав розпорядження про схвалення Кабміном "Харкіських угод".

Слідство встановило, що вказані домовленості укладені з порушенням Конституції та закону "Про міжнародні договори України".

Вони створили передумови для збільшення чисельності та модернізації російських військ на території Криму, що вилилося в окупацію півострова.

Своєю чергою окупація Криму протягом 2014 – 2022 років дозволили росіянам наростити особовий склад та військову техніку, яку потім вони використали для здійснення повномасштабного вторгнення в Україну.

Отже, Янукович і Азаров звинувачуються у діях, якими умисно завдали шкоди українському суверенітету, обороноздатності, державній, економічній безпеці України. Вони допомагали росіянам здійснювати підривну діяльність проти нашої держави.

Незаконно перетнув кордон

  • Після втечі у 2014 році проти Януковича в Українірозпочали низку кримінальних проваджень. Навесні 2023 року стало відомо про ще одне порушення з боку експрезидента. Виявилося, що він незаконно перетинав український кордон. З Януковичем судитимуть також і його охоронця. Слідство встановило, що вони в лютому 2014 року двічі незаконно перетнули держкордон України та переправили через нього не менше 20 осіб до Росії. Того ж дня експрезидент відвідав військову частину Чорноморського флоту Росії в районі Козацької бухти в Севастополі. Там він закликав військовослужбовців Управління державної охорони України, які забезпечували його безпеку, до вчинення дезертирства.
  • За Азаровим в Українітеж плаче в'язниця, поки він переховується в країні-агресорці. У МЗС Британії припустили, що колишнього прем'єра Росія мріяла знову "запустити" в українську політику. У Кремля був план змінити владу в Україні на проросійську, поставивши на її чолі Євгена Мураєва. Для Миколи Азарова відвели роль його помічника.
Теги по теме
Черное море Оккупация Крыма Виктор Янукович
Источник материала
loader
loader