Neuralink розпочинає набір учасників для клінічних випробувань мозкового імплантату N1
Neuralink розпочинає набір учасників для клінічних випробувань мозкового імплантату N1

Neuralink розпочинає набір учасників для клінічних випробувань мозкового імплантату N1

Клінічне випробування, яке, як очікується, триватиме приблизно шість років, зосереджується на встановленні інтерфейсу між мозком і комп'ютером за допомогою сучасного хірургічного робота R1. Ця складна процедура спрямована на область людського мозку, що відповідає за рухові функції, з початковою метою дати можливість учасникам керувати комп'ютерним курсором або клавіатурою за допомогою сили думки.

Випробування на людях дозволили

У вівторок, 19 вересня, Neuralink повідомила, що вона отримала схвалення незалежної етичної комісії на початок процесу набору пацієнтів для участі в першому клінічному дослідженні з використанням імплантату N1.

Дослідження під назвою PRIME (Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface) має на меті оцінити безпеку імплантату N1 та хірургічного робота R1, а також оцінити функціональність нейроінтерфейса.


Нейрочип N1 – прототип нейроінтерфейсу / Фото Nueralink

Ключовий момент для Neuralink настав на початку цього року, коли компанія отримала дозвіл від Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA) на початок клінічних випробувань на людях. Важливо зазначити, що компанія перебувала під пильною увагою регуляторних органів через свої попередні випробування на тваринах.

Хто може взяти участь у випробуваннях

Потенційними учасниками клінічних випробувань можуть стати особи, які страждають на параліч, що виник внаслідок травм шийного відділу спинного мозку або бічного аміотрофічного склерозу (БАС). Однак точну кількість учасників дослідження компанія Neuralink публічно не розголошує.

Як проходитиме процес вживлення імпланту

У дослідженні PRIME буде використовуватися хірургічний робот R1 для імплантації імплантатів BCI в область мозку, що відповідає за формулювання намірів руху. Імплантат N1, після введення майже непомітний, призначений для бездротової передачі сигналів мозку до супровідного додатку, що демонструє наміри руху.

Робот, який проводить процедуру вживлення чипа / Фото Neuralink

Основна мета Neuralink – забезпечити управління комп'ютерним курсором або клавіатурою виключно силою людської думки.

Ілон Маск бачить безліч потенційних застосувань для технології Neuralink, включаючи прискорені хірургічні втручання з використанням чіпа для лікування таких захворювань, як ожиріння, аутизм, депресія і шизофренія.

А проте, експерти застерігають, що навіть якщо нейроімплант буде визнаний безпечним для людини, шлях до отримання комерційного дозволу може тривати не одне десятиліття. Такі тривалі терміни обумовлені суворими стандартами безпеки, встановленими FDA, що підкреслюють ретельний і всебічний процес оцінки, необхідний для забезпечення безпеки та ефективності технології.

Теги по теме
Илон Маск Гаджеты
Источник материала
loader
loader