20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
"Здача півдня": у справі не фігурує Кулініч, а лише військові ЗСУ. Серед "допитаних" навіть Залужний
"Здача півдня": у справі не фігурує Кулініч, а лише військові ЗСУ. Серед "допитаних" навіть Залужний

"Здача півдня": у справі не фігурує Кулініч, а лише військові ЗСУ. Серед "допитаних" навіть Залужний

"Здача півдня": у справі не фігурує Кулініч, а лише військові ЗСУ. Серед "допитаних" навіть Залужний

BBC розповідає, що у вузьких політичних колах цю справу вже називають "справою Залужного". Щоправда, процесуального статусу у ній у головнокомандувача немає. 

Вже найближчим часом можуть оголосити підозри у справі про "здачу півдня". У розслідуванні ВВС сказано, що колишній начальник ГУ СБУ в Криму Олег Кулініч, який нібито передав росіянам всі дані про дислокацію військ та інфраструктуру місцевості, зараз вже не фігурує у цій справі, як і інші співробітники СБУ. 

Ба більше, ВВС з'ясувало, що по ній проходять лише військові ЗСУ. 

"Слідчі вже допитали цілий список генералів та представників військового командування. Серед них – командувач Сил оборони Сергій Наєв, колишні командувачі угрупування військ "Південь", зокрема генерали Андрій Ковальчук та Андрій Соколов, а також командири інших військових формувань, що входять до складу цього угруповання, - повідомляє ЗМІ, посилаючись на "надійні джерела". - Свідчення також дав генерал, ексначальник Генштабу Віктор Муженко. Він зранку 24 лютого 2022 року приєднався до вищого військового командування та допомагав ухвалювати рішення у штабі". 

Свідчення дали також інший ексначальник Генштабу, генерал Руслан Хомчак та колишні керівники Херсонської області, зокрема ексголова Херсонської ОВА Геннадій Лагута, якого 16 вересня знайшли мертвим у Києві. Ба більше, за даними ЗМІ, слідчі приходили на бесіду і до головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. 

"Процесуального статусу у цій справі в головнокомандувача ще немає, так само як не було і офіційного виклику на допит. Але не виключено, що такий статус з’явиться згодом, - пише ЗМІ. - З огляду на такий можливий розвиток подій, у вузьких політичних колах справу про окупацію півдня вже називають "справою Залужного". 

Та у ДБР та СБУ, представники яких беруть участь у розслідуванні, коментувати це відмовилися. 

Нагадаємо, 16 липня Служба безпеки України разом з Держбюро розслідувань затримали екскерівника управління СБУ в АР Крим Олега Кулініча. Експертиза підтвердила факт співпраці затриманого з російськими спецслужбами - він передавав окупантам розвіддані проти України, в тому числі й ті, які становлять державну таємницю. Згодом Кулініча відправили під арешт без права внесення застави. 

Офіцер розвалив роботу главку управління СБУ у Криму. Почав реорганізацію і не завершив, через що важливу структуру довгий час було фактично паралізовано, розповіли джерела ZN.UA. Однак тодішній голова Служби Іван Баканов дослухався до його порад, Кулініч був офіцером за особливими дорученнями.

2 березня президент Володимир Зеленський звільнив Кулініча з посади. А наступного дня після його затримання 16 липня усунув Івана Баканова від керівництва Службою безпеки. 

Источник материала
Поделиться сюжетом