Стало відомо про вплив війни РФ проти України на економіку Європи
Стало відомо про вплив війни РФ проти України на економіку Європи

Стало відомо про вплив війни РФ проти України на економіку Європи

Швейцарський нацбанк провів дослідження в якому спрогнозував, як би розвивалася економіка країн Європи, якби не вторгнення Росії в Україну.

Війна Росії проти України сповільнила економічне зростання і підштовхнула інфляцію до всієї Європи. Найгірші наслідки ще попереду. Про це Reuters з посиланням на дослідження Швейцарського національного банку.

Відколи Росія вторглася в Україну в лютому 2022 року, в Європі спостерігалося зростання цін на енергоносії, потрясіння на фінансових ринках і різке скорочення економік Росії та України.

Аналіз впливу війни на економіку Німеччини, Великобританії, Франції, Італії та Швейцарії показує, що в четвертому кварталі 2022 року обсяг виробництва був би на 0,1-0,7% вищим, якби Москва не напала на Київ. Інфляція в кожній із країн була б на 0,2-0,4% нижчою, йдеться у повідомленні.

“Негативні наслідки війни, ймовірно, будуть набагато серйознішими в середньостроковій та довгостроковій перспективі, особливо щодо реальної економіки. Через один-два роки цей ефект, ймовірно, буде приблизно вдвічі більшим”, – мовиться в доповіді.

Німеччина виявилася країною, що найбільш постраждала, зазначили в Швейцарському національному банку. У четвертому кварталі 2022 року її ВВП був би на 0,7% вищим, а інфляція була б на 0,4% нижчою у четвертому кварталі 2022 року, якби Росія не вторгалася в Україну.

Значно постраждала також Великобританія: обсяг економічного виробництва скоротився на 0,7%, а інфляція зросла на 0,2%.

Без війни у Франції інфляція була б на 0,3% нижчою, а ВВП – на 0,1% вищим, тоді як в Італії інфляція була б на 0,2% нижчою, а ВВП – на 0,3% вищим.

Без війни ВВП Швейцарії був би на 0,3% вищим, а інфляція – на 0,4% нижчою.

Як ми вже писали, 21 вересня США надали Україні грант на $1,25 млрд. Гроші надані на безповоротних умовах.

Крім того, Україна розраховує на $42 млрд зовнішнього фінансування у 2024 році.



Теги по теме
Экономика Европа
Источник материала
loader
loader