Спікер парламенту Канади оголосив про відставку після скандалу із ветераном СС "Галичина"
Спікер парламенту Канади оголосив про відставку після скандалу із ветераном СС "Галичина"

Спікер парламенту Канади оголосив про відставку після скандалу із ветераном СС "Галичина"

У Канаді депутат-ліберал Ентоні Рота заявив, що йде з посади спікера палати громад. Про це він оголосив 26 вересня після нещодавнього скандалу із запрошенням до парламенту українського ветерана, який воював у складі дивізії СС "Галичина" під час Другої світової війни. Про це повідомляє CBC.

У п'ятницю, 22 вересня, у день візиту до Канади президента Володимира Зеленського, Рота запросив до парламенту, де виступав зі зверненням український лідер, 98-річного ветерана Ярослава Гунька.

На вихідних з'ясувалося, що Гунько входив до складу Першої української дивізії, також відомої як дивізія Ваффен-СС "Галичина".

Це викликало хвилю обурень серед деяких парламентарів та представників влади Канади.

"Те, що сталося в п'ятницю, є абсолютно неприйнятним. Це стало ганьбою для палати представників і канадців", – заявила міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі.

26 вересня Рота заявив: "Ця палата стоїть вище за будь-якого з нас. Тому я повинен піти з поста вашого спікера. Я ще раз висловлюю свій глибокий жаль з приводу моєї помилки".

Він сказав, що "громадське визнання", яким він наділив Гунька, "завдало біль окремим людям та громадам", включаючи євреїв, поляків та "інших людей, які пережили нацистські звірства".

Канадський парламент аплодує українському ветерану Гуньку 22 вересня:

ДОВІДКА. Після Другої світової довгі роки звучали звинувачення у скоєнні "воєнних злочинів" воїнами дивізії, зокрема проти поляків та євреїв. Особливо активно ці звинувачення й досі лунають у РФ. На вимогу Центру Візенталя та деяких членів парламенту Канади у 1986 році було створено урядову комісію (Комісію Дешена), яка мала розслідувати факти приховування воєнних злочинців у Канаді, у тому числі колишніх воїнів дивізії. Після вивчення архівних матеріалів та допиту свідків комісія у своєму офіційному рішенні від 1987 року визнала, що не існувало доказів скоєння злочинів дивізією "Галичина", членство в дивізії не могло бути підставою для судового переслідування в Канаді, а також не існувало підстав для позбавлення громадянства або переслідування дивізії ветеранів в Канаді.

Нюрнберзький процес 1945-1946 років також не знайшов доказів скоєння дивізією воєнних злочинів. Згадки про дивізію немає в обвинувальному акті і жодного воїна "Галичини" засуджено не було.
  • 22 вересня президент Володимир Зеленський прибув до Канади, де провів переговори з прем'єр-міністром країни Джастіном Трюдо.
  • У ході візиту Зеленського Україна та Канада підписали нову угоду про вільну торгівлю, яка замінить попередню, що діяла з 2017 року.
  • 23 вересня Канада ввела нові санкції проти Росії – під обмеження потрапили 42 особи та 21 юридична особа.

Теги по теме
Канада
Источник материала
loader
loader