Торгова суперечка з Польщею. Чи є в України план «Б»
Торгова суперечка з Польщею. Чи є в України план «Б»

Торгова суперечка з Польщею. Чи є в України план «Б»

Розблокування українських портів для всіх видів продукції зніме торгові суперечки з сусідніми країнами, адже ми зможемо самостійно доправляти свою експортну продукцію і не залежати від чужих логістичних маршрутів. Про це розповів керівник Центру політичного аналізу Володимир Головко.

«Якщо ми абсолютно знімемо проблеми з дунайських та чорноморських портів України, то в принципі нам уже не буде про що сперечатися з поляками. Це буде вирішенням багатьох проблем», – зауважив Головко. 

Він підкреслив: ситуація, яка виникла у Польщі з нашою аграрною продукцією, ставить велике питання, чи є у України «План Б» на подібні випадки – адже така проблема може виникнути і в інших країнах, через які наразі проходить транзит нашої продукції. 

«Навіть якщо ми з Польщею зараз знайдемо спільну мову, ніхто не може гарантувати, що в майбутньому це не повториться. І ми бачимо, що ситуація може розгорнутися навколо взагалі загальної логістики, а не тільки стосовно збіжжя. Тому ми наразі маємо думати план Б – якщо, наприклад, Польща якимось чином обмежить свої логістичні коридори. І власне розблокування портів – це і буде план Б, а можливо, навіть план А. А польські і румунські коридори будуть уже запасними, на випадок ескалацій», – підкреслив Головко. 

Як відомо, після вторгнення Росії українські порти у Чорному морі були заблоковані, через що Україна, один із найбільших у світі експортерів зерна, була змушена шукати альтернативні маршрути постачання, зокрема через Польщу, Румунію та Словаччину. Однак додаткова пропозиція зерна вплинула на ціни та можливості зберігання зернових місцевих аграріїв, і там почалися протест. Через це Польща, де наближаються вибори, обмежила експорт українського зерна, а Україна натомість – обіцяла звернутися до СОТ, щоб вирішити суперечку. Пізніше Польща повідомила про відновлення транзитних коридорів для експорту українського збіжжя.  

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны