У Конгресі є домовленість стосовно підтримки України, – Байден
У Конгресі є домовленість стосовно підтримки України, – Байден

У Конгресі є домовленість стосовно підтримки України, – Байден

Сполучені Штати Америки переживають певну турбулентність через проблеми з ухваленням бюджету на рік. 1 жовтня змогли прийняти тільки видатки на термін 45 днів, але туди не увійшла допомога Україні.

Що повідомив президент США

Попередню домовленість Байден назвав хорошою новиною. Утім, це ще не кінець у довгій історії прийняття американського бюджету-2024.

Наполегливо закликаю республіканців у Конгресі ухвалити бюджетну угоду на рік і уникнути нової кризи,
– повідомив Байден на пресконференції.

Також він сказав, що демократи і республіканці уклали певну угоду про підтримку України, але деталі не розкрив. Угода має на меті підтримати нашу державу, щоб надання військової підтримки не переривалося.

Україна продовжить боротьбу, із підтримкою Заходу чи без неї

Журналісти BBC зазначають, що пріоритет Білого Дому – допомагати Києву. Виділити мали 6 мільярдів доларів, але у резолюцію, прийняту Конгресом, ця сума не увійшла.

Проти допомоги Україні виступають республіканці, і "багато хто відкрито виступає проти підходу Байдена до війни".

"Республіканці контролюють Палату представників, а демократи мають незначну більшість у Сенаті. Обидві палати повинні схвалити закон про бюджет, перш ніж він буде підписаний як закон. Представник Джорджії Марджорі Тейлор-Грін заявила, що Києву вже виділено занадто багато допомоги, зазначивши, що "Україна – не 51-й штат". Цей підхід викликав шалену реакцію з боку сенаторів від Демократичної партії", – пише ВВС.

Байден і його Демократична партія заявляють, що Америка зобов'язана допомогти Україні протистояти жорстокому вторгненню російського президента Владіміра Путіна, попереджаючи, що нездатність зробити це може заохотити інших автократів у майбутньому. Але це питання стало настільки політизованим у Вашингтоні, що доля життєво важливої військової допомоги опинилася під загрозою,
– ідеться у матеріалі AFP.

У неділю 1 жовтня Байден закликав спікера Палати представників від Республіканської партії Кевіна Маккарті "припинити ігри" і сказав, що "повністю очікує" від нього швидкого прийняття окремого законопроєкту про фінансування України.

"Я хочу запевнити наших американських союзників, американський народ і народ України, що ви можете розраховувати на нашу підтримку. Ми не відступимо", – сказав Байден у зверненні з Білого дому.

"Демократи у верхній палаті Конгресу заявили в суботу: очікують, що Маккарті винесе на голосування окремий законопроект про допомогу Україні наступного тижня, хоча неясно, чи буде це 24 мільярди доларів, яких спочатку домагався Байден", – підсумовує видання.

У чому проблема

  • Америка була змушена прийняти бюджетну резолюцію на 45 днів без урахування військової допомоги Україні, адже якби до кінця дня 30 вересня жодний із варіантів бюджету не прийняли, був би шатдаун. Цей стан означає зупинку діяльності уряду, оскільки вона не фінансується, людей відправляють у відпустки, а працює тільки силовий блок, енергетики та авіадиспетчери.
  • Речник МЗС Олег Ніколенко та посол України у США Оксана Маркарова говорять, що ухвалений документ для нас означає продовження співпраці з партнерами. До того ж в ухваленій резолюції не тільки нема допомоги для нашої держави, а й інших додаткових програм – вона містить тільки видатки на фінансування федеральних програм уряду Америки. Тож тимчасовий бюджет США ніяк не вплине на підтримку України.
Теги по теме
США Новости Украины
Источник материала
loader
loader